top of page

Weekly #186 — 22.04.2024

Обновлено: 24 апр.

Розділи


СВІТ


УКРАЇНА

Міжнародні ринки

Ключові фондові ринки знижуються через зростання геополітичних ризиків; і побоювань щодо того, що облікові ставки залишаться на високому рівні на довший період. Найбільш вразливі до дисконтування майбутніх грошових потоків — компанії з високим потенціалом і темпами їх зростання. Технологічні компанії США впали на 4,6%. Ринки посилили спад у середині тижня, коли стало зрозуміло, що Ізраїль не залишить атаку Ірану без відповіді. Так, у п’ятницю Ізраїль завдав ударів по об'єктах протиповітряної оборони в Ірані, а також по угрупованням, які підтримує Іран у Іраку.


Фокус. Увага інвесторів буде прикована до першої оцінки ВВП США за Q1 2024. У п’ятницю ринками керуватиме показник PCE, на який орієнтується ФРС при оцінці результативності монетарної політики.

США

Ділова активність. Обсяг роздрібних продажів у березні зріс на 0,7% (м-м), що на 30 б.п. перевершило очікування. Щобільше лютневий показник було переглянуто з +0,6% до +0,9% (м-м). В результаті прогноз ФРБ Атланти щодо ВВП у Q1 2024 було покращено з +2,4% (кв-кв) до 2,8%. Промислове виробництво зросло, як і очікувалось, в березні на 0,4% (м-м), тоді як лютневий показник було переглянуто з 0,1% до 0,4%.


Індекс випереджальних економічних індикаторів у березні знову перемістився у негативну зону (-0,3% проти консенсус-прогнозу в -0,1%). Це 25-й від’ємний результат поспіль за останні 26 місяців. Проте Conference Board заявила, що більше не очікує рецесії у США, а тільки сповільнення темпів економічного росту.


Монетарна політика. Як і минулого тижня, чиновники ФРС висловили своє занепокоєння останніми економічними даними. У вівторок голова ФРС Джером Пауелл заявив на економічній конференції, що "останні дані явно не додали нам впевненості, а навпаки вказують на те, що для досягнення цієї впевненості, ймовірно, знадобиться більше часу, ніж очікувалося". У четвер президент ФРБ Нью-Йорка Джон Вільямс попередив, що підвищення ставки не є базовим сценарієм, але воно можливе, якщо дані цього вимагатимуть. Президент ФРБ Атланти Рафаель Бостік заявив, що політики не зможуть знизити ставки до кінця року.


Акції. За останній тиждень індекс широкого ринку S&P500 знизився на 1,4%, NASDAQ-100 (виключені фінансові компанії) — скоротився на 3,4%, Dow Jones (30 найбільших компаній) — зріс на 1,1%.


Облігації. Дохідності по облігаціях залишились біля рівня минулого тижня, коли інвестори вже переглянули очікування щодо облікових ставок на фоні високої інфляції. Дохідність по 10Y паперах знизилась на 3 б.п. до 4,62%.


Європа

Європейський STOXX600 знизився на 0,7%. На засіданні МВФ чиновники ЄЦБ підтвердили, що у червні вони можуть почати знижувати ставки. Голова ЄЦБ, Крістін Лагард, однак, відмовилась відповісти на питання про можливість 2 і більше знижень облікової ставки у 2024-му. В інтерв'ю CNBC вона заявила, що рішення все ще залежатиме від економічних даних, що надходять, через високий рівень невизначеності. Вона додала, що ЄЦБ "дуже уважно" стежитиме за цінами на нафту на тлі занепокоєння щодо конфлікту на Близькому Сході.


Японія

Японський NIKKEI225 впав на 4,6% на тлі ескалації напруженості на Близькому Сході. Монетарний уряд країни продовжує утримуватись від стимулюючих дій на користь йени. Однак лідери США, Японії та Південної Кореї зустрілися, щоб обговорити поточну ситуацію на валютних ринках, зосередившись на нещодавньому різкому знеціненні японської йени та південнокорейської вони.





Crypto Recap

Ключові криптовалюти відновили зростання, всупереч відкату після халвінгу і побоювань пов’язаних з високими обліковими ставками. За тиждень BTC зріс на 4,6%, Ethereum — на 3,0%. Інвестори виводять кошти з криптопродуктів (ETP) другий тиждень поспіль. За тиждень відтік склав $206 млн.



CEO JP Morgan, Джеймс Даймон відзначив у BTC ознаки схеми Понці (фінансової піраміди). Додав, що BTC залишається спекулятивним активом, і те, що на ринку цифрових монет формується бульбашка. При цьому зазначимо, що JP Morgan у 2019-му запустив для розрахунків найбільших клієнтів власні токени JPM Coin (обсягами — близько $1 млрд на день).


Нагороду за видобутий блок BTC знижено вдвічі. З 20 квітня нагорода майнерів BTC за видобутий блок становитиме 3,125 BTC (~$200 тис.). Удвічі менше, ніж із 2020-го до 2024-го. CEO Marathon Digital Фред Тіль на початку квітня заявляв, що "халвінг" уже в ціні BTC. Coinbase заявили, що позитивний імпульс, пов'язаний із подією, вже міг відіграти, відзначаючи оновлення рекордної позначки для BTC. Майнери отримували по 50 BTC за перші 210 тис. блоків, видобуті в мережі (2009-2012). Потім по 25 BTC (2012-2016), 12,5 BTC (2016-2020), 6,25 BTC (2020-2024). Зараз видобуто 94% від доступної пропозиції BTC. Останній BTC буде, ймовірно, видобуто у 2140-му році.


Торги в південнокорейській воні на централізованих криптобіржах уперше "обігнали" долар США. Kaiko оцінили обсяги торгів криптовалют до вони на централізованих біржах у Q1 2024 року в $456 млрд, що на $11 млрд вище, ніж до долара США. Раніше ми писали про те, що партія Південної Кореї перед виборами робила ставку на криптоаудиторію, і анонсувала легалізацію спотових BTC-ETF, поступовий доступ інституціональних коштів до інвестицій в криптовалюти, та легалізацію IEO (аналог IPO для криптопроєктів), що вони віддалять термін запровадження податку на криптовалюту з 2025 до 2027, піднімуть мінімальний ліміт оподаткування з 2,5 млн KRW (приблизно $1,9 тис.) до 50 млн KRW (близько $1,9 тис.)


Сенат розгляне двопартійний законопроєкт про стейблкоїни. Заборонити алгоритмічні стейблкоїни і впровадити AML процедури запропонували сенатори Джиллібранд (дем.) і Ламміс (респ.). Емітенти стейблкоїнів змушені будуть сформувати резерви 1 до 1 для стейблкоїнів у грошових коштах або їх еквівалентах. Законопроєкт також передбачає повноваження нагляду за емітентами стейблкоїнів і для регуляторних органів, як федерального, так і місцевого (штат) рівня.


Регулятор Гонконгу (SEC) схвалив спотові ETF на базі BTC і ETH. ChinaAMC (HK), Bosera і Harvest Fund заявили, що отримали попереднє схвалення на запуск ETF. Якщо за цим наступить офіційне схвалення регулятора, — регіон випередить США в питанні спотових ETF на базі ETH.


Венчурна фірма Andreessen Horowitz (a16z) залучила $7,2 млрд. Раніше компанія інвестувала в крипто- і блокчейн-компанії: 29 спільних інвестицій з Coinbase Ventures, 21 — з Polychain Capital. Нові кошти будуть розподілені, зокрема між додатками ($1 млрд), інфраструктурними проєктами ($1,25 млрд), іграми ($0,6 млрд), проєктами, що сприяють національним інтересам США ($0,6 млрд).


Два юристи SEC пішли у відставку через неправдиві звинувачення у справі проти криптоплатформи DEBT Box. У березні 2023-го суддя справи SEC проти DEBT Box зобов'язав регулятора оплатити частину судових витрат DEBT Box за неправдиві заяви, що вводять в оману. За непідтвердженими даними SEC змусило юристів піти у відставку, інакше вони були б звільнені.


Таїланд заблокує не авторизовані криптобіржі. SEC закликала користувачів якнайшвидше вивести кошти з таких бірж. До цього, комісія отримала запит на дані про такі платформи від Міністерства цифрової економіки - для подальшого блокування.


Binance планує повернутися в Індію. Згідно з India Economic Time, криптобіржа повернеться в регіон, дотримуючись усіх регуляцій, після сплати штрафу в $2 млн.


Підсумки виступів Telegram і Tether на конференції TOKEN2049


- Telegram інтегрував USDT у додаток Wallet. Відправлення токенів USDT між користувачами Telegram — без комісій, через надсилання повідомлення.


- Перекази USDT з криптобірж OKX, Bybit, MEXC і KuCoin у мережу TON — без комісій до кінця червня.


- Telegram у "найближчі тижні" запустить інструмент отримання чайових для авторів контенту в TON. Платформа забере 30% від переказу.


- Анонсували сервіс для бізнесів на платформі - запуск прийняття платежів без навичок програмування. Крім уже доступного продажу фізичних товарів через платформу (Telegram Business), - скоро стане доступний продаж цифрових товарів.


- Анонсували токенізацію стікерів: закріплення права власності за творцем для подальшого продажу прав.


Павло Дуров зазначив також, що вони інтегрували 40 платіжних провайдерів; з 900 млн активних місячних користувачів, 300 млн - взаємодіють із мінідодатками (зокрема чат-боти).






Сировинні

Газ

В понеділок, травневі ф'ючерси на голландському хабі TTF знизились до $347 / тис. куб. м. (-4,4% за тиждень). Ціна на спотовому ринку знизилась до $351 / тис. куб. м. (-3,9% за тиждень). Ціни на газ в Європі продовжують зниження на тлі сприятливих погодних умов в комбінації зі збереженням стабільного постачання ЗПГ. Також значну роль відіграла часткова деескалація конфлікту між Ізраїлем та Іраном.


За прогнозами синоптиків, середня температура на північному заході Європи цього тижня буде частково нижчою за сезонну норму, проте з наступного тижня прогнозується підвищення приблизно на 2 градуси. Поряд з цим, очікується зростання швидкості вітру, що може знизити попит на газ зі сторони електростанцій.


Станом на 20 квітня сховища ЄС були заповнені на 62% (~64,9 млрд м3) або +0,7 млрд м3 за тиждень, що є рекордним показником для цієї пори року. Це своєю чергою додатково підсилюватиме тиск на ціни напередодні літа, коли все ще зберігатиметься слабкий попит на кондиціювання повітря.

Поряд з цим, підтримати спотові ціни можуть новини про те, що на норвезьких газових родовищах, починаючи з цього тижня, заплановано кілька зупинок.


Нафта

В понеділок ціна червневих контрактів Brent знизилась до $86,1 за бар. (-3,8% за тиждень). Ціна на спотовому ринку також зменшилась – до $87,2 за бар. (-3,6% за тиждень). Ціни на нафту скоригувались після того, як ізраїльський удар по Ірану в п’ятницю виявився менш масштабним, ніж очікувалося. Водночас Іран значною мірою применшує наслідки ізраїльських ударів і не повідомляє про негайні плани відплати.


Поряд з цим, ринок також побоюється, що висока відсоткова ставка в США та збереження високого рівня інфляції (3,5% в березні, проти 3,2% в лютому) призведе до загасання цьогорічного економічного зростання, що спричинить зниження світового попиту на нафту.


Проте напруженість, що зберігається на Близькому Сході, особливо в умовах, коли перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС здається малоймовірним, все ще зберігає значну премію за ризик в ціні через побоювання з приводу перебоїв у постачаннях.


Залізна руда

Квітневі ф’ючерси на залізну руду CFR China 62% продовжили відновлення до 108,25$/тону (+2,1% за тиждень). На ринку металургії спостерігаємо 1,8% та 0,1% зростання цін на китайську сталь та турецьку арматуру ($538 та $579 за тону відповідно). Ціна американської сталі зменшилась до $843/ тону (-0,2% за тиждень).


Ціни на залізну руду ростуть другий тиждень поспіль на тлі відчутного покращення попиту на сталь та зростання рентабельності сталеварних підприємств в Китаї. Хоча попит на будівельну сталь залишався відносно слабким порівняно з попереднім роком, проте споживання сталі у виробничому секторі залишається високим.


Водночас дані інформаційного агентства Gangguwang показують, що станом на 17 квітня оцінка споживання будівельної сталі в Китаї зросла більш ніж на 10% порівняно з попереднім тижнем, коли фіксувався 17%-ий ріст. Поряд з цим, заводи поступово починають накопичувати запаси напередодні травневих свят, що додатково підсилює попит на руду.


Загалом, в найближчі декілька місяців ринок очікує на збереження високих цін за рахунок збереження стійкого попиту на сталь у Китаї, де за інформацією державного агентства з планування, планується початок будівництва всіх нових проєктів до кінця червня (шляхом розширення держборгу).


Китай – найбіліший імпортер залізної руди та виробник сталі у світі.





Агросировинні








Україна: Ринок праці





Україна: Енергетика






Україна: Нерухомість






Україна: Курс


Доступ до повної версії WEEKLY можна отримати за посиланням.



Вас також може зацікавити:









304 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page