top of page

Два сценарії збільшення оподаткування на ринку пального

Обновлено: 26 окт. 2023 г.

Вплив на інфляцію та доходи бюджету


Головне


Після шокового падіння та перебудови паливного ринку України минулого року, уряд планує з 1 липня чергове збільшення рівня оподаткування пального в міру значної потреби державного бюджету в фінансових ресурсах. Тож, ми можемо прорахувати ефективність двох різних сценаріїв збільшення податків на пальне:


1) Сценарій 1 – повернення до довоєнного рівня оподаткування з 20% ставкою ПДВ та акцизними ставками на бензин – €213,5/тис. л, ДП - €139,5/тис. л та СПБТ - €52/тис. л.

2) Сценарій 2 – збереження 7% ставки ПДВ та вирівнювання акцизних ставок на бензин, ДП та СПБТ до €180/тис. л. (рівень акцизів вирахувано для виконання умови збереження надходжень до бюджету).


За результатами нашого дослідження, в разі реалізації першого сценарію (довоєнні акцизи, ПДВ 20%), сума нарахованих податків на ринку пального становитиме близько 86 млрд грн (61 млрд грн акцизу та 25 млрд грн ПДВ), проте сальдо надходжень до бюджету з урахуванням податкового кредиту з ПДВ складе лише 47 млрд грн. Розмір тіньового ринку в такому разі становитиме ~7,5 млрд грн з перспективою подальшого зростання.


При другому сценарії (акцизи по €180, ПДВ 7%) номінальна нарахована сума розрахунково буде також – 86 млрд грн (73 млрд грн акцизу та 13 млрд грн ПДВ), проте рівень ефективних надходжень складе 66 млрд грн, що на 40% більше ніж при підвищенні ПДВ до 20%. Розмір тіньового ринку в такому разі становитиме ~4,6 млрд грн з перспективою повного зникнення сегменту «ПДВ скруток».



57 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page