top of page

Weekly #184 — 08.04.2024

Розділи


СВІТ


УКРАЇНА

Міжнародні ринки

Ключові фондові ринки закрились у негативній зоні. Стабільна ділова активність у США впевнює інвесторів, що ФРС не буде спішити зі зниженням ставки. Інфляція у єврозоні знижується понад очікування. Шведський ЦБ може почати знижувати ставки вже у травні. Розпочався сезон звітності за Q1 2024, компанії прогнозують нижчі за середньо історичні результати, проте стабільний споживчий ринок міг компенсувати негатив. Японський ЦБ розмірковує про заходи для підтримки єни. Ділова активність у Китаї може почати відновлення, проте ринок нерухомості залишається проблемним.


Фокус. У середу будуть опубліковані дані щодо споживчої інфляції (CPI) у США за березень; у четвер — дані щодо зростання цін виробників промислової продукції (PPI); у п’ятницю — дані інфляційних очікувань споживачів від Мічиганського університету та ціни експорту й імпорту США.


США

Монетарна політика. Голова ФРС Джером Павелл зазначив, що перевищення макропоказників не вплинуло на позицію ФРС — ділова активність знижується, інфляція скорочується, тому вони не відмовились від зниження ставок у близькому майбутньому. Проте голова Федерального резервного банку Міннеаполіса, Ніл Кашкарі виступив з ідеєю, що ФРС може не знижувати ставки у 2024-му.


Ділова активність. Індекс ділової активності для промислового сектору від ISM вперше за 17 місяців закрився у позитивній зоні — 50,3 (вище 50 — зростання активності). Після зміни тренду для промислового індексу на позитивний — середнє зростання S&P500 (згідно з даними з 1948-го) за 12 місяців складає 9%; у зеленій зоні ринок закривався у 76% випадків.


Кількість відкритих вакансій у лютому зросла на незначні 0,1 млн у порівнянні з січнем до 8,8 млн. Завдяки збільшенню долі активного населення на 20 б.п. до 62,7% — рівень безробіття знизився з 3,9% до 3,8%.


Обсяги промислових замовлень у лютому зросли на 1,4% (м-м), що на 30 б.п. вище за очікування, і проти -3,8% (м-м) у січні. У несільськогосподарському секторі у березні додалося 303 тис. зайнятих, що на 91 тис. перевищило консенсус.


Акції. За останній тиждень індекс широкого ринку S&P500 знизився на 0,7%, NASDAQ-100 (виключені фінансові компанії) — скоротився на 1,0%, Dow Jones (30 найбільших компаній) — впав на 1,64%. Банки підвищують прогнози по S&P500 кінець року: Raymond James з 4850 до 5200; Wells Fargo з 4625 до 5535; Citi зазначили, що індекс все ще може досягнути 5700 у позитивному сценарії (5100 — базовий).


Проте, Goldman Sachs підтвердили прогноз у 5200 і вважають, що потенціал росту у 2024-му вичерпано. Наразі американський фондовий ринок зростає всього лиш 1,5 року. Водночас середня тривалість позитивного тренду на ринку (1949-2023) — 5,5 років.


На цьому тижні стартує сезон звітності за Q1 2024. У п’ятницю 12 квітня відзвітують важковаговики фінансового сектору: JP Morgan, Wells Fargo, Citi, BlackRock, State Street.


Облігації. Після покращення показників ділової активності — дохідності державних облігацій зростали. Зараз інвестори на 100% впевнені у тому, що ФРС залежить ставку 1 травня незмінною, на рівні 5,5%. Місяць тому, згідно з ринком ф’ючерсів, ринок оцінював імовірність зниження на 25 б.п. у 23,2%. Консенсус передбачає, що ФРС до кінця 2024-го знизить ставку двічі до 5%.


JP Morgan переглянув прогноз щодо часу першого зниження ставки — наразі очікує, що це станеться у липні, проти червня раніше. Дохідність 10Y облігацій зросла на 8 б.п. до 4,33%, в середині тижня зростаючи до 4,4% — рекордного рівня з листопада 2022-го.


Європа

Європейський STOXX600 знизився на 0,7%. Інфляція у єврозоні скоротилась понад очікування: 2,4% (р-р), на 10 б.п. вище за консенсус. Базовий показник знизився у березні до 2,9% (р-р), проти очікуваних 3%. Рівень безробіття у лютому підвищився на 10 б.п. до 6,5%.


Великобританія. FTSE100 знизився на 0,1%. Проте кількість виданих іпотечних кредитів на нерухомість у лютому зросла до рекордного з червня 2022-го рівня — 60,4 тис., після 56,5 тис. у січні.


Швеція. ЦБ країни може почати знижувати ставку з 4% у травні, якщо інфляція продовжуватиме скорочуватись. Наголосив на важливості стабільного курсу національної валюти — якщо крона буде слабнути, це може розігнати інфляційний тиск.


Японія

Японський Nikkei225 впав на 1,1%. ЦБ почав розмовляти про додаткове зростання ставки. В результаті дохідність 10Y паперів зросла з 0,72% до 0,77%. Голова ЦБ Кадзуо Уеда зазначив, що вони можуть використати ставку для обмеження послаблення єни. Кадзуо заявив, що проблема у тому, як слабкість японської валюти впливає на зростання цін та заробітних плат.


Китай

Китайський SSE Composite знизився на 1%. Офіційний індекс ділової активності у виробничому секторі (PMI) у березні вперше з вересня 2023-го повернувся у позитивну зону (понад) — 50,8. Обсяги продажів на первинному ринку нерухомості зросли у березні на 93% (м-м), проте ціни залишились на 49% нижче, ніж рік тому, проти 60% у лютому.



Crypto Recap

Ключові криптовалюти відновили зростання. Інвестори позитивно налаштовані напередодні халвінгу BTC (скорочення у два рази нагороди за добутий блок), який відбудеться 19 квітня. Історично після нього крипторинок зберігав зростаючу динаміку. CEO Ripple очікує, що капіталізація крипторинку подвоїться у 2024-му, одним із драйверів Бред Гарлінгхаус назвав халвінг.


BTC зріс на 3,0%, Ethereum — на 4,2%. Кумулятивний приплив у спотові BTC-ETF досяг рекордної позначки в $13,1 млрд. Приплив інвестицій у криптопродукти за останній тиждень склав $646 млн.



19 квітня на криптоконференція TOKEN2049 виступить Павло Дуров (засновник Telegram), у парі з CEO Tether, Паоло Ардоіно. Токен TON (екосистема TON, створена на основі Telegram) увійшов до топ-10 найбільших криптовалют за капіталізацією ($20,1 млрд). Також TON анонсували верифікацію особистості через скан долоні для боротьби з ботами і підвищення безпеки.


МВФ очікує, що до 2028-го кілька африканських країн будуть готові до запуску CBDC.


Центральний банк рф отримав 3 заявки від бізнесу на використання цифрових активів у зовнішньоторговельних розрахунках.


Українські чиновники задекларували $58 млн (~2,2 млрд грн) у криптовалюті за 2023-й рік. 792 людини з 1428 вперше внесли криптовалюту в декларацію. Найбільший власник — депутат одеської обласної ради, Кузькевич Микита — 121 BTC (~$8 млн).


CEO Ripple очікує, що капіталізація крипторинку подвоїться у 2024-му. Бред Гарлінгхаус в інтерв'ю CNBC спрогнозував зростання капіталізації крипторинку до $5 трлн. Ключові драйвери: схвалення спотових BTC-ETF у США, очікуваний у квітні халвінг, потенційні нормативні зміни в США.


Технічний директор (CTO) Ripple, Девід Шварц анонсував запуск прив'язаного до долара стейблкоїна. Забезпечений стейблкоїн буде доларовими депозитами, короткостроковими американськими облігаціями та іншими аналогічними інструментами. Компанія найме аудиторську фірму і щомісяця розкриватиме дані про резерви. CTO зазначив, що вони не використовуватимуть USDT ("is almost a no-go") через регуляторні проблеми. Додав, що вони використовують USDC, однак краще мати кілька доступних варіантів. Ripple очікують, що $150-млрд ринок стейблкоїнів (з яких $110 млрд — USDT) зросте до $2,8 трлн до 2028 року.


Аналітична компанія Chainalysis найняла екс-главу кримінального розшуку Податкової служби США. Джеймс Лі обійняв посаду голови з нарощування потенціалу (Global Head of Capacity Building), після 29 років роботи в карному розшуку Податкової служби. Лі заявив, що пріоритетно співпрацюватиме з міжнародними агентствами, допомагаючи в розробці рішень для боротьби з крипто-злочинами.


Розробники TON Society спільно з розробниками ШІ-рішень HumanCode анонсували на Hong Kong Web3 Festival ініціативу для створення цифрової особистості. Користувачі зможуть на будь-якому смартфоні відсканувати долоню, і після за кілька секунд проходити верифікацію. За перші 5 років планується "підключити" 500 млн людей. Зараз щомісяця Telegram використовують 900 млн людей (у 2021-му — 500 млн). Для мотивації TON Society виділили 1 млн токенів TON (~$5 млн).


Транскордонні перекази без комісій для американців через стейблкоїн PYUSD. PayPal дає змогу відправити PYUSD через сервіс Xoom у 160 країн без комісій. Користувачі Xoom зможуть додати джерело коштів для переказу USD — стейблкоїн PYUSD. Сервіс доступний тільки громадянам США. PYUSD буде конвертований в USD і відправлений без комісій. Додаткові витрати можливі, якщо кінцева валюта відрізняється від USD.


Google судиться з розробниками 87 шахрайських криптододатків з Google Play. Юнфен Сун (Китай) і Хонгнам Чунг (Гонконг) звинувачуються в розробці 87 застосунків, які завантажили близько 100 тис. користувачів, у т.ч. 8,7 тис. громадян США. Застосунки відображали помилкові баланси, і запитували від 10% до 30% за виведення криптовкладень, частина з яких так і не надійшла на рахунки користувачів.


Ексглаву комплаєнсу криптопіраміди OneCoin засудили до 4 років в'язниці і штрафу $111,4 млн. Громадянка Болгарії Ірина Ділкінська визнала провину в листопаді 2023-го у відмиванні коштів і шахрайстві. OneCoin діяла з 2014 по 2016 рік, збиток вкладників оцінено в $4 млрд.


Криптобіржа KuCoin втратила половину ринкової частки після синхронної "атаки" влади США. 26 березня Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) звинуватила біржу в недотриманні KYC правил, і відсутності необхідних реєстрацій. Того ж дня Федеральна прокуратура США звинуватила біржу та її засновників у відмиванні $9 млрд: що біржа отримала підозрілих коштів на $5 млрд і відправила $4 млрд.


Аргентина зобов'язала всі криптокомпанії зареєструватися. Компанії та особи, які надають послуги з продажу, купівлі, торгівлі, відправлення, кредитування цифрових активів, зобов'язані будуть дотримуватися правил AML/CFT, і внести себе до реєстру. Голова Комісії з цінних паперів Аргентини Роберто Сільва заявив, що компанії поза реєстром не зможуть продовжувати діяльність у країні. Регуляція торкнеться не тільки компаній резидентів, а й тих, хто використовує веб-сайти, соц. мережі або інші медіа, щоб рекламувати або пропонувати послуги громадянам Аргентини.




Сировинні

Газ

В понеділок, травневі ф'ючерси на голландському хабі TTF подешевшали до $325 / тис. куб. м. (-4,9% за тиждень). Водночас ціна на спотовому ринку залишилась на рівні $343 / тис. куб. м. (+0,4% за тиждень). Ціни на газ в Європі за ф’ючерсними контрактами демонструють незначний спад на тлі дострокового завершення опалювального сезону в регіоні завдяки сприятливим погодним умовам. Станом на 30 березня сховища були заповнені на рекордні 58,8% (~62 млрд м3) проти 57,7 млрд м3 роком раніше (+7,5% р-р).


Водночас на ринку все ще присутній фактор обмеженого постачання СПГ через ремонтні роботи на заводах в США та Норвегії, що підтримує спотові ціни на високому рівні.  При цьому, ще одним фактором невизначеності виступає можливість завершення контракту на транзит російського газу через Україну, що за умови припинення постачання створить додатковий попит на СПГ та підсилить конкуренцію.


Відмітимо, що Газпром у 2024 році постачав через Україну близько 40 млн м3 газу на добу або близько 3,5% від сукупного попиту газу в ЄС. Однак, представники України зазначають, що готові до продовження транзиту на умовах, коли орендувати потужності ГТС будуть Європейські компанії, а не РФ.


Загалом, ринок впевнений, що Європа без проблем підготується до наступного опалювального сезону, що разом зі збільшенням зеленої генерації та введенням в експлуатацію нових потужностей зі скраплення газу сприятиме подальшому зменшенню цін до докризового рівня.


Нафта

В понеділок ціна червневих контрактів Brent зросла до $87,4 за бар. (+2,5% за тиждень). Ціни на спотовому ринку також зросли – $87 за бар. (+1,8% за тиждень). Ціни на нафту продовжили зростання на тлі очікувань скорочення постачання з країн ОПЕК+ та оптимістичних даних щодо динаміки виробництва у Китаї.


Так, країни ОПЕК+ зобов'язалися продовжити скорочення видобутку до кінця червня, що може призвести до скорочення постачання  влітку в Північній півкулі. Поряд з цим, РФ також заявила про обмеження експорту в Q2 2024 задля рівномірного розподілу скорочення видобутку серед всіх країн-членів ОПЕК+.


При цьому ринок все більше побоюється продовження обмежень аж до кінця 2024 року, що з великою ймовірністю створить дефіцит на ринку на фоні розширення попиту в розвинених країнах після початку пом’якшення монетарної політики. При цьому, у Європі попит на нафту був стійкішим, ніж очікувалося, та за результатами лютого зріс на 100 тис. барелів на добу (б/д) порівняно з очікуваним скороченням на 200 тис. б/д.


Поряд з цим, в неділю було опубліковано березневі дані виробничого індексу PMI в Китаї, що перервав п'ятимісячне скорочення і піднявся до найвищого рівня за рік – 50,8 пункту (49,1 в лютому).


Залізна руда

Квітневі ф’ючерси на залізну руду CFR China 62% знову впали до 102$/тону (-6% за тиждень). На ринку металургії спостерігаємо 3,6% та 4,6% падіння цін на американську та китайську сталь ($863 та $505 за тону відповідно). Ціна турецьку арматуру зросла до $600/ тону (+1,7% за тиждень).


Ціни на залізну руду впали до найнижчого рівня за останні 10 місяців на тлі зниження попиту в Китаї та одночасного збільшення глобальної пропозиції. Зокрема Австралія наростила експорт в другій половині березня після сезонних ремонтних робіт на гірничих підприємствах. Поряд з цим, запаси в китайських портах зросли до максимального за рік рівня – 142 млн т, що додатково тисне на ціни.


Крім того, доменні печі китайських металургів простоюють через слабку рентабельність і невизначеність попиту на сталь через продовження кризи у сфері нерухомості на яку раніше припадало до 40% всього попиту. При цьому, за підсумками березня,  спад продажів нових будинків у 100 найбільших рієлторських компаніях країни впали на 46% р-р.


Загалом, перспективи швидкого відновлення ринку залізної руди наразі залишаються невизначеними, коли попередження Китайської асоціації чавуну і сталі про затримку відновлення попиту ще більше погіршує перспективи. Індекс менеджерів із закупівель у сталеливарній промисловості у березні становив 44,2 пункта (46 в лютому), що є найнижчим показником з травня минулого року. Китай – найбільший імпортер залізної руди та виробник сталі у світі.





Агросировинні








Україна: Ринок праці





Україна: Енергетика






Україна: Нерухомість






Україна: Курс


Доступ до повної версії WEEKLY можна отримати за посиланням.



Вас також може зацікавити:





360 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page