top of page

Weekly #178 — 26.02.2024

Розділи


СВІТ


УКРАЇНА

Міжнародні ринки

США

Ділова активність. Випереджальний індекс економічних умов у січні знизився на 0,4% (м-м), проти очікуваного падіння на 0,3%. Цей індекс зіставляється з 10 економічних індикаторів (в т.ч. заявки на субсидії по безробіттю, індекс S&P500, нові замовлення) для оцінки ймовірного сценарію економічного розвитку на наступні 6-9 місяців. Попри зниження, Conference Board, зазначила, що через те, що 6 з 10 компонентів — позитивні протягом останніх 6 місяців, вони вже не очікують рецесію у 2024-му. Оновлений прогноз передбачає нульове зростання ВВП у Q2 та Q3 2024.


Попередні оцінки S&P Global по діловій активності: індекс для виробничого сектору — 51,5 (вище 50 — розширення), рекордне значення за 17 місяців; індекс для сектору послугу — незначно знизився з 52,5 у січні до 51,3 у лютому.


Ринок нерухомості. Середня вартість іпотечного кредиту на 30 років на початку січня склала 6,93%, що 116 б.п. нижче, ніж на початок листопада 2023-го. В результаті, продажі нерухомості на вторинному ринку зросли на 3,1% (м-м), до 4 млн об’єктів. Середня ціна на вторинному ринку у січні 2024-го склала $379 тис., що на 5,1% вище, ніж у січні 2023 року. Проте продажі нового житла зросли на 1,5% (м-м), проти очікуваного зростання на 3%.


Акції. За останній тиждень індекс широкого ринку S&P500 зріс на 1,4%, NASDAQ-100 (виключені фінансові компанії) — підвищився на 1,5%, Dow Jones (30 найбільших компаній) — на 1,2%. Звіт NVIDIA за Q4 2023 перевершив очікування.


В результаті у четвер S&P500 продемонстрував найкращий денний результат (2,1%) з червня 2023-го, ринкова капіталізація NVIDIA зросла на $277 млрд. Технологічний сектор в той же день зріс на 4,4% рекордний результат з травня 2023-го, коли NVIDIA звітувала за результатами Q1 2023.


Облігації. Дохідність 10Y облігацій залишилась на рівні 4,3%. Опубліковані протоколи засідань не додали волатильності ринку через те, що чиновники ФРС вже заявляли про свої позиції на окремих виступах. Інвестори отримали підтвердження, що вони не готові різко знижувати ставки, і очікують більше підтверджень тому, що інфляція знизилась.


Європа

Європейський STOXX600 зріс на 0,6%. Попередні оцінки по індексу ділової активності (PMI) демонструють, що економіка єврозони може стабілізуватись у лютому. Ключовий драйвер — сектор послуг. Композитний індекс у лютому зріс до 48,9 з 47,9 у січні (значення нижче 50 вказує на скорочення ділової активності), рекордне значення за 8 місяців. Проте індекси для Німеччини та Франції зафіксували скорочення їх економік. Обсяги виробництва в решті країн єврозони зростали другий місяць поспіль.








Crypto Recap

Це булран чи тимчасове божевілля? У ніч на 27 лютого BTC перевищив позначку в $57 тис., уперше з листопада 2021-го. З початку року BTC зріс на 33%, а друга найбільша криптовалюта Ethereum - на 41% до $3,2 тис. Криптовалюта стала улюбленим словом для політиків напередодні виборів. За Південною Кореєю про розробку регуляцій або обіцянки легалізації висловилися в Британії та США. При цьому в країнах, що розвиваються: Нігерії та Узбекистані, — посилили регуляції для криптобірж, що змусило останніх покинути країни.



Продовжилися рекордні притоки в криптопродукти: +$0,6 млрд за тиждень, +$5,8 млрд з початку року. Зі схвалення спотових BTC-ETF до 26 лютого капіталізація BTC зросла на $156 млрд. У результаті мультиплікатор припливу коштів у спотові ETF становить 156/5,5 = 28x. На цьому часовому проміжку $1 припливу сформував $28 вартості для BTC.





США

Circle зупиняє підтримку USDC у мережі TRON. Емітент другого найбільшого стейблкоїна USDC (капіталізація $29 млрд) зупинив випуск USDC (trc-20). До лютого 2025-го користувачі можуть обміняти USDC на токени в іншій мережі, або обміняти на фіат у Circle. Капіталізація USDC у мережі трон — $300 млн (близько 1% від загальної). Причина згідно з Circle — оцінка потенційних ризиків, на які наражається компанія. На блокчейні TRON випущено USDT (найбільший стейблкоїн) на $51,8 млрд, його загальна капіталізація - $102 млрд.


Криптоентузіаст, юрист Джон Дітон висунувся до Сенату, проти Елізабет Уоррен, затятого критика криптовалют. Вибори кандидатів від штату Массачусетс відбудуться 5 листопада 2024-го. Елізабет Уоррен, автор DAAMLA, хоче зобов'язати майнерів, валідаторів і провайдерів гаманців забезпечувати KYC процедури. Вона закінчує другий 6-річний термін у Сенаті. Підтримка на виборах у 2018 році склала 60%. Джон Дітон раніше захищав інтереси власників XRP у справі Ripple проти SEC.

 

Європа

Чиновники ЄЦБ вважають, що справедлива ціна BTC залишається нульовою, незважаючи на схвалення спотових ETF. Ульріх Біндзайл і Юрген Шафф назвали схвалення SEC спотових ETF — новою сукнею короля. Відсиланням до метафори про схвалення завідомо неправдивих речей через громадську думку. Вони зазначили, що транзакції в BTC залишаються повільними, дорогими і незручними, і те, що справедлива вартість активу, який не створює дохід — дорівнює нулю. Чиновники обіймають позиції генерального директора з ринкової інфраструктури та платежів і радника в тому ж департаменті. ЄЦБ також опублікував статтю у своєму акаунті в Twitter.


Законодавча комісія Англії та Уельсу пропонує забезпечити криптоактивам статус власності. Комісія за запитом уряду Британії підготувала драфт законодавства для криптоактивів. Вона пропонує узаконити існування окремої категорії власності (криптоактивів), яка забезпечить їхнє визнання та захист. Мета — забезпечити права особистої власності для криптоактивів, які необхідні для розглядів на тлі неплатоспроможності, або їх незаконного захоплення. Публічні консультації триватимуть до 22 березня 2024-го.


Велика Британія врегулює стейблкоїни та стейкінг у наступні 6 місяців. Економічний секретар казначейства Бім Афоламі заявив, що уряд наполегливо домагається ухвалення цих регуляцій. Потенційно: включення фіатних стейблкоїнів у рамки наявних платіжних законів; зміна інтерпретації стейкінгу, щоб відійти від поняття колективних інвестицій. Бім Афоламі додав, що уряд чітко націлені, зробити все це якомога швидше.


Азія

Японія дозволить венчурним фондам інвестувати в криптостартапи. Кабінет міністрів Японії схвалив поправку про те, що приватні інвестиційні партнерства можуть купувати і тримати криптовалюту. Це дасть їм змогу інвестувати в проєкти, які не представлені публічно, і розподіляють токени натомість.


Гонконг врегулює випуск стейблкоїнів і позабіржову торгівлю криптовалютою. До 29 лютого і 12 квітня регулятори (зокрема Центральний банк) збирають публічні відгуки про запропоновані регуляції для стейблкоїнів і OTC торгівлі. Ключова пропозиція - ліцензійний режим для емітентів стейблкоїнів і бізнесу, який надає послуги з позабіржової торгівлі криптоактивами. Представник регулятора зазначив, що вони намагатимуться імплементувати нові норми так швидко, як буде можливо після завершення публічних консультацій. Учора Центральний банк Гонконгу представив керівництво зі зберігання цифрових активів (кастодіан послуги), і токенізації активів. З червня 2023-го Гонконг ліцензує криптобіржі.


Криптобіржа OKX з 30 березня 2024-го залишає Узбекистан. Причиною в компанії назвали "нормативні обмеження". Влада Узбекистану затвердила кримінальні покарання за незаконну діяльність криптобіржі, майнерів, або придбання/збут криптовалюти, які набудуть чинності з 19 квітня. Також із травня набуде чинності оновлений порядок ліцензування криптобірж: додаткові підстави для позбавлення ліцензії, відсутність судимості.


FATF прибрала із "сірого" списку ОАЕ. Також з юрисдикцій, які підлягають посиленому нагляду щодо дотримання AML/CFT/CPF правил, було виключено Барбадос, Гібралтар і Уганду. Наслідки включення країн до "сірого" або "чорного" (високоризикові юрисдикції) списків - зниження обсягів припливу інвестицій, обмеження транскордонних транзакцій, потенційне зниження кредитного рейтингу країни. Виключення з цих списків відбувається шляхом голосування членів FATF. У жовтні, згідно з джерелами Bloomberg, кілька представників членів FATF, які раніше виступали за посилений нагляд ОАЕ, змінили точку зору. Також було відомо про візити ОАЕ до Вашингтона, Берна для консультацій щодо виходу з "сірого" списку. До "сірого" списку у 2023-му додали Хорватію та Болгарію. Прибрали з нього: Панаму і Кайманові острови.

 

Африка

Нігерія обмежила доступ до криптобірж: Binance, Kraken, Coinbase. Користувачі не можуть зайти на вебсайти компаній. Згідно з джерелами Financial Times регулятор наказав обмежити трафік із вебсайтів криптобірж. Комісія з цінних паперів Нігерії у 2023-му заборонила локальну Binance. Користувачі зберігали доступ до міжнародного сайту. Радник президента Нігерії заявив, що Binance вкрала роль ЦБ Нігерії, і нахабно встановила курс до локальної валюти Найре. Йдеться про обмінний курс найри до стейблкоїнів, який встановлюється на вільному ринку. Курс найри на внутрішньому контрольованому ринку згідно з LSEG впав з 900 NGN/USD у січні до 1600 NGN/USD у середу.




Сировинні

Газ

Станом на понеділок березневі ф'ючерси на голландському хабі TTF залишаються стабільними на рівні $283 / тис. куб. м. (-0,4% за тиждень). Ціна на спотовому ринку також стала – $282/тис. куб. м. (+0,2% за тиждень). Ціни на газ в Європі наразі стабілізувались на історично низькому рівні з початку енергетичної кризи у 2021 році, коли РФ почала скорочувати постачання.


Також відмітимо, що відповідна ціна повністю відповідає докризовому періоду зважаючи на фактор проходження опалювального сезону. Поряд з цим, збереження значного постачання СПГ з США в умовах заповнених сховищ додатково стимулюватиме зниження цін на завершення опалювального сезону, коли ризики можливих холодів повністю вичерпаються.


Станом на 24 лютого сховища заповнені на 64,1% (~67,5 млрд м3) або -1,42 млрд м3 за тиждень, що свідчить про продовження скорочення відбору порівняно з попередніми тижнями (~2,3 млрд м3). В разі збереження відповідного тренду, це дозволить закінчити опалювальний сезон з рекордними запасами - понад 55 млрд м3, як і торік.


В такому разі, можна очікувати на повернення докризової ціни в $200-300 з урахування фактору сезонних коливань. Водночас через значне збільшення частки СПГ понад 40% у 2023 році проти менш як 20% у 2021 році, ціни на газ навряд впадуть нижче $150 в найближчі роки.


Нафта

В понеділок ціна квітневих контрактів Brent впала до $81,4 за бар. (-2,6% за тиждень). Ціни на спотовому ринку також впали до $81,6 за бар. (-2,2% за тиждень). Ціни на нафту зменшились на тлі невизначеності ринку щодо перспектив глобального попиту, особливо в умовах збереження підвищеної процентної ставки ФРС.


Відмічається, що хоча за результатами січня інфляція в США та ЕС знаходилась в межах 3%, але все ще вище цільового рівня в 1-2%, коли регулятори рішуче налаштовані спочатку досягти таргету і лише тоді розпочати процес пом’якшення грошово-кредитної політики. В такому разі перші кроки зі зменшення ставок відбудуться лише ближче до середини року та загрожує подальшим сповільнення світової економіки.

На цьому тижні ринок очікуватиме вихід ряду статичних даних, що зможуть частково прояснити ситуацію поточним станом провідних економік світу:

— Оцінка ВВП США за Q4 2023 року;

— Інфляція з кількох великих країн, включаючи Японію, Австралію, ЄС та США;

— Індекс ділової активності в економіці Китаю.


Залізна руда

Березневі ф’ючерси на залізну руду CFR China 62% зменшились до 118,7 $/тону (-8,4% за тиждень). На ринку металургії спостерігаємо 1,4% та 1,3% падіння цін на турецьку арматуру та китайську сталь ($595 та $545 за тону відповідно). Ціна американської сталі зросла до $820/ тону (+1,9% за тиждень).


Ціни на залізну руду впали на тлі побоювань ринку щодо короткострокового попиту з боку найбільшого у світі споживача – Китаю. Так, після завершення тижня новорічних канікул, металургійні підприємства країни не демонструють ознак нарощування обсягів виробництва, в той час, коли запаси продовжують зростати. За даними китайського аналітичного агентства Mysteel, станом на 17 лютого запаси п'яти основних видів готової сталевої продукції, що належать торговцям у 132 містах по всій країні, зросли майже до 11-місячного максимуму або +15,6% порівняно з попереднім тижнем.


Відмітимо, що з початку року ціна на ринку активно зростала на тлі оптимістичних заяв уряду країни в т.ч. президента Сі Цзіньпіня щодо планів активної підтримки економіки, що сповільнюється. Учасники ринку сподівались на запуск нових інфраструктурних проєктів разом з активною підтримкою проблемного сектору нерухомості, який колись формував майже чверть економіки та близько третини попиту на сталь. Однак наразі влада більшою мірою зосереджена на стійкому зростанні та заохоченні поточного споживання, а не інвестицій населення.


Наразі ринок знаходиться в очікувані 5 березня, коли розпочнуться Всекитайські збори народних представників, де буде оприлюднено цільовий показник економічного зростання Китаю на 2024 рік і засоби його досягнення. У центрі обговорення буде затяжна криза в секторі нерухомості, де буде озвучено подальший план дій уряду, що й визначатиме подальшу цінову кон’юнктуру на ринку в найближчі місяці.





Агросировинні








Україна: Ринок праці






Україна: Енергетика






Україна: Нерухомість






Україна: Курс


Доступ до повної версії WEEKLY можна отримати за посиланням.

45 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page