top of page

Weekly #177 — 19.02.2024

Розділи


СВІТ


УКРАЇНА

Міжнародні ринки

США

Інфляція. Декілька послідовних ударів по впевненості інвесторів щодо зниження інфляційного тиску. Споживчі ціни у січні зросли на 0,3%, на 10 б.п. вище за очікування. Щобільше базові споживчі ціни (за виключенням енергоресурсів та харчів) зросли на 0,4%, чим продублювали результат грудня у річній динаміці — +3,9%. У середу голова ФРБ Чикаго частково компенсував негатив. Він заявив, що поточні темпи зростання цін все ще у рамках плану повернення до інфляційної цілі ФРС у 2%. Ціни виробників, у січні зросли на 0,3%, рекордний показник за останні п'ять місяців, — та проти зниження на 0,1% в грудні. Базові ціни перевищили консенсус на 40 б.п., і зросли на 0,5%, що значно перевищило очікування на рівні 0,1%. Імпортні та експортні ціни зросли вперше за 4 місяці — +0,8% (м-м) для обох категорій.


Індекс інфляційних очікувань від Мічиганського університету зріс на 10 б.п. до 3% для 12-місячного показника. Очікування на 5-річному діапазоні залишились незмінними — +2,9%.


Акції. За останній тиждень індекс широкого ринку S&P500 зріс на 1,6%, NASDAQ-100 (виключені фінансові компанії) — підвищився на 1,6%, Dow Jones (30 найбільших компаній) — на 1,1%.


Облігації. Дохідність 10Y облігацій зросла на 14 б.п. до 4,3%, рекордного показника з грудня 2023. Інфляція споживчих цін у січні не виправдала очікувань щодо зниження. В результаті з локального піка в 77%, імовірність зниження ставки на найближчому засіданні ФРС знизилась до 10%, проти 90% - для незмінної ставки в 5,5%.


Європа

Європейська комісія (ЄК) знизила прогноз росту ВВП єврозони, зроблений у листопаді, на 40 б.п. у 2024-му до 0,8%; та на 10 б.п. для 2025-го — до 1,5%. Ключові фактори погіршення очікувань — висока інфляція та облікові ставки.

Британія. ВВП у Q4 2023 знизилось на 0,3% (кв-кв), після скорочення на 0,1% у Q3 2023. Фактично економіка Британії вступила у рецесію. При цьому у січні інфляція продублювала результат січня (4%), перевершивши очікування, які передбачали її зростання.




Crypto Recap

Крипторинок закрився в зеленій зоні. Південна Корея анонсувала великий пакет легалізацій для криптоіндустрії після виборів у квітні, у США починає формуватися сильна опозиція діям SEC щодо обмеження розвитку криптоіндустрії, у Європі та США банки активно тестують нові функції на перетині блокчейну і традиційних фінансів. Продовжилися рекордні притоки в криптопродукти: +$2,5 млрд за тиждень, +$5,2 млрд з початку року. За весь 2023-й притоки склали $2,1 млрд. BTC за тиждень зріс на 4,3% до $52,1 тис., ETH - зріс на 9% до $2,9 тис.






США

Американські банки просять SEC виключити токенізовані криптоактиви, і ті, які лежать в основі схвалених SEC продуктів (як спотові BTC), із зобов'язань повного забезпечення; звільнити регульованих кредиторів від зобов'язання, зберігши вимогу, вказувати дані криптоактивності у фінансовій звітності. Республіканець Майкл Флад спільно з демократом Вайлі Нікелем представили резолюцію з пропозицією скасувати це вимогу SEC до повного забезпечення криптовалюти на збереженні у банках.


У ФРС відзначили вигоду стейблкоїнів для долара США. Член ради керуючих ФРС Крістофер Уоллер зазначив, що 99% стейблкоїнів прив'язані до USD. Він пов'язав розширення сектора DeFi зі зміцненням долара. Оскільки трейдери використовують стейблкоїни для торгів більш волатильними токенами.


Citigroup протестували токенізацію фонду приватних інвестицій. Citigroup спільно з компаніями, що управляють активами Wellington Management і WisdomTree підготували працюючий прототип. Результат передбачає, що Citi можуть забезпечити контрольоване середовище для випуску і зберігання токенізованих акцій фондів прямих інвестицій. При цьому дотримуючись сумісності з наявними банківськими системами.

Blockchain Association вдруге звертаються до Конгресу про ризики DAAMLA. Згідно з The Digital Asset Anti-Money Laundering Act (DAAMLA), сенаторка Елізабет Воррен хоче зобов'язати майнерів, валідаторів і провайдерів гаманців забезпечувати KYC процедури. Лист підписали 80 колишніх військових і фахівці з національної безпеки. Вони позначили ризики відтоку коштів на офшорні криптобіржі, які так само проводитимуть ризикові операції, і відтоку експертизи зі США.


Європа

Британський регулятор FCA виявив 450 незаконних криптореклам у Q4 2023. FCA у 2023-му "прибрали" 35 додатків з AppStore. Вони продовжують взаємодіяти з технологічними компаніями для видалення і блокування промоакцій, зокрема на вебсайтах, мобільних додатках і акаунтах у соцмережах. FCA анонсували продовження роботи у 2024-му. Виконавчий директор FCA Ніхіл Ратхі заявив, що вони не планують залучати компанії назад у країну, які порушують їхні високі стандарти (fair, clear, not misleading).


Національний банк України протестує е-гривню до кінця 2024-го. Банки забезпечать поширення, обмін і доступ до неї через мобільні додатки. Під час пілоту всі охочі зможуть обміняти готівку та безготівкові гроші на e-гривню. Протестують можливості оплати в е-гривні у форматі офлайн, та технічну можливість її програмування (прим. ймовірно аналог смарт-контрактів).


Швейцарські банки зможуть запропонувати клієнтам ліквідний стейкінг Ethereum. Кастодіан Taurus, який працює з DeutscheBank і Santander, — пропонує швейцарським банкам доступ до ліквідного стейкінгу через співпрацю з Lido (найбільший його провайдер). Поки що, послуги доступні швейцарським банкам під регулюванням FINMA.


Південна Корея

Правляча партія Південної Кореї напередодні виборів анонсувала легалізацію спотових BTC-ETF, поступовий доступ до інституціональних інвестицій у криптовалюти, і легалізацію IEO (аналог IPO для криптопроєктів), віддалити термін запровадження податку на криптовалюту з 2025 до 2027, підняти мінімальний ліміт оподаткування з 2,5 млн KRW (приблизно $1,9 тис.) до 50 млн KRW (близько $37 тис.).




Сировинні

Газ

В понеділок, березневі ф'ючерси на голландському хабі TTF впали до $284 / тис. куб. м. (-8,1% за тиждень). Ціна на спотовому ринку впала до $282/тис. куб. м. (-8,3% за тиждень). Ціни на газ в Європі продовжують знижуватись на тлі достатнього обсягу постачання, але прогноз похолодання наступного тижня надав деяку підтримку котируванням.


Чергове зниження цін стало результатом відновлення постачання з Норвегії, де виробництво на газопереробному заводі Kollsnes, а також робота проєкту Mongstad у понеділок уранці повернулася до нормальних темпів. Однак до кінця квітня завантаження виробничих потужностей газопереробного заводу Kaarstoe буде обмежене на рівні 12,1 млн м3/день внаслідок щорічних профілактичних робіт. Таким чином, незаплановане обслуговування об'єктів газової інфраструктури Норвегії залишається значним фактором ризику для ринку, як і можливі перебої експорту трубопровідного газу з РФ, що у 2023 році становив 26 млрд м3.


Водночас в США фіксується рекордне падіння ціни газу на Henry Hub до $59 / тис. куб. м. (-12,7% за тиждень). Відмічається, що ціни на газ у США з поправкою на інфляцію впали до найнижчого рівня за понад 30 років. М'яка зима і нарощування видобутку, призвели до того, що на ринку з'явився дедалі більший надлишок запасів. Станом на 9 лютого запаси становили 71,8 млрд м3, що майже на 10 млрд м3 більше за середній показних останніх 5 років). Це своєю чергою буде додатково стимулювати зростання експорту ЗПГ для реалізації понаднормових запасів за значно привабливішими цінами в Європі та Азії.


Також відмітимо, що за даними Gas Infrastructure Europe (GIE), запаси газу в Європейському Союзі та Великій Британії на 10 лютого були на 45% вищими за 10-річний сезонний середній показник. Станом на 17 лютого сховища заповнені на 65,4% (~69 млрд м3) або -1,67 млрд м3 за тиждень, що свідчить про продовження скорочення відбору порівняно з попередніми тижнями (~2,6 млрд м3), що вразі збереження відповідного тренду дозволить закінчити опалювальний сезон з рекордними запасами - понад 55 млрд м3.


Нафта

В понеділок ціна квітневих контрактів Brent зросла до $83,6 за бар. (+1,9% за тиждень). Ціни на спотовому ринку також зросли до $83,5 за бар. (+1,6% за тиждень). Ціни на нафту продовжують зростати на тлі загострення ситуації в Червоному морі та черговий напад єменських хуситів на танкер з нафтою.


В результаті, окрім США та Британії, які раніше розпочали військову операцію в регіоні, ЄС також вирішив розпочати військово-морську операцію проти єменських хуситів для забезпечення безпечного судноплавства у Червоному морі. У ЗМІ повідомляють, що Німеччина вже відправила до берегів Ємену фрегат «Гессен», на борту якого – близько 250 солдатів.


Таким чином, зростаючий конфлікт на Близькому Сході, особливо на тлі продовження війни між Ізраїлем та ХАМАС та посилення напруженості в Червоному морі, що може спровокувати втручання Ірану, залишається ключовим фактором підтримки цін на нафту.


Водночас стримувальним фактором стали побоюваннями з приводу млявого попиту, особливо в умовах підвищеної процентної ставки ФРС та погіршення економічної ситуації в усьому світі. Минулого тижня Міжнародне енергетичне агентство в лютневому звіті написало про уповільнення росту попиту у 2024 році, причому це попередження прозвучало якраз на тлі даних про те, що у Великій Британії та Японії почалася рецесія. Організація знизила свій прогноз зростання світового попиту на нафту у 2024 році з 1,24 млн барелів на добу (/б/д) до 1,22 млн б/д (-2% м-м).






Агросировинні

Пшениця, кукурудза та соя

Спотова ціна на м’яку пшеницю на Чиказькій товарній біржі впала до 215,5 $/тонну (-3,5% за тиждень). Березневі ф’ючерси на Паризькій товарній біржі (на борошномельну пшеницю MATIF (№ 2) зменшились до 219 $/тонну (-3,9% за тиждень). Ціна лютневих ф’ючерсів на Чорноморську пшеницю фіксована, на рівні 281 $/тонну.


Американська кукурудза впала на 3,5% за тиждень до 161 $/тонну (спот). Ціна на лютневі ф’ючерси Чорноморської кукурудзи також зафіксована на рівні 224,3$/тонну. Спотова ціна сої зменшилась до 421 $/тонну (-1,2% за тиждень).


Ціни на кукурудзу та сою впали до трирічних мінімумів після публікації прогнозів щодо відчутного збільшення запасів цих культур в США по завершенню нового сезону. Так, на щорічному оглядовому форумі Міністерство сільського господарства США повідомило, що запаси кукурудзи в США зростуть приблизно на 17% до 2,532 млрд бушелів під кінець 2024/25 МР. Це буде найвищий показник із сезону 1987/88. Також очікується, що кінцеві запаси сої зростуть на 38% до 435 млн бушелів до кінця 2024/25, що стане найвищим показником з 2019/20 МР.


Водночас очікуваний урожай сої та кукурудзи в Бразилії та Аргентині, після покращення погодних умов, залишається на високому рівні, що в умовах обмеженого попиту зі сторони Китаю додатково тиснутиме на ціни.


Ціни на пшеницю слідували за кукурудзою та соєю, особливо на тлі посилення пропозиції в Чорноморському регіоні зі сторони України та РФ.





Україна: Ринок праці





Україна: Енергетика






Україна: Нерухомість






Україна: Курс


Доступ до повної версії WEEKLY можна отримати за посиланням.

15 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page