top of page

Weekly #180 — 11.03.2024

Розділи


СВІТ


УКРАЇНА

Міжнародні ринки

Ключові фондові індекси закрились у нейтральній зоні після активного початку року. Японський Nikkei, який зріс на 17% з початку року, відкотився на 3,2%. Інфляція у США на 10 б.п. перевищила консенсус. Традиційно активне зростання переривається відкатами на 5-10%. Тому перевищення інфляції над консенсусом, при рекордному з січня 2022-го рівня безробіття в США може створити підстави для сповільнення зростання.


Фокус. Увага інвесторів буде прикована до статистики щодо інфляції за лютий у США: у вівторок — споживча інфляція (очікування 3,1%, факт 3,2%), у четвер інфляція цін виробників (очікування 1,2%). У четвер опублікують зміну обсягів роздрібної торгівлі у США за лютий, важливий звіт після скорочення на 0,8% (м-м) у січні. Консенсус передбачає зростання на 0,8% (м-м).


США

Ділова активність. Індекс ділової активності для сектору послуг (PMI) від ISM у лютому склав 52,6, що на 0,4 нижче очікувань. Проте 14 місяць поспіль індекс залишається у позитивній зоні (вище 50 — розширення). Індекс зайнятості для сектору послуг знизився до негативної зони — 48, при консенсусі 51,4 та результаті січня у 50,5.


Ринок праці. Кількість відкритих вакансій на ринку у січні залишилась практично незмінною — 8,86 млн, проти 8,89 млн у грудні. Згідно з офіційною статистикою кількість зайнятих зросла у лютому на 223 тис., що на 63 тис. перевищило очікування. Однак рівень безробіття зріс до рекордного рівня у 3,9% з січня 2022-го.


Інфляція. Інфляція споживчих цін у лютому склала 3,2%, на 10 б.п. вище очікувань, і результату січня. Базова інфляція, яка не включає харчі та енергопродукти, склала 3,8% на 10 б.п. вище консенсусу, та на 10 б.п. нижче за рівень січня.


Акції. За останній тиждень індекс широкого ринку S&P500 зріс на 0,8%, NASDAQ-100 (виключені фінансові компанії) — підвищився на 0,3%, Dow Jones (30 найбільших компаній) — на 0,5%. Індекс S&P500 продемонстрував 17 тижнів зростання з останніх 19, що траплялось лише тричі за всю історію, і жодного разу з 1964-го. Після рекордного початку року S&P500 традиційно сповільнює зростання і рухається у відносному плато.



Облігації. Дохідність 10-Y державних облігацій США продовжила зниження: за останній тиждень з 4,22% до 4,10%. Якщо порівнювати дані з минулим роком, то дохідність 10Y паперів залишилась незмінною, проте дохідності коротких та середньострокових паперів знизились. Не знайшли своє місце виключно 3М папери — дохідність за ними зросла з 4,9% до 5,4%.




Crypto Recap

Ключові криптовалюти встановили нові рекордні значення. BTC перевищив $72 тис., ETH — $4 тис. Головний драйвер крипторинку — зростання обсягів припливу в криптопродукти до рекордних значень за всю історію. Регуляторне схвалення від світових криптобірж підігріває інтерес інституційних інвесторів до криптовалюти. Після перемоги в "регуляторній битві" проти SEC про схвалення спотових BTC-ETF, фінансові інституції активізували нову боротьбу. Coinbase і Grayscale зустрічалися з представниками SEC про прискорення схвалення спотових ETF на другу найбільшу криптовалюту ETH.



Продовжилися притоки в криптопродукти: +$2,7 млрд за тиждень, абсолютний рекорд за всю історію. Загальний приплив за 10 тижнів 2024-го склав $10,3 млрд, що лише на $0,4 млрд нижче за рекордний 2021-й.




США

SEC зустрічалися з Coinbase і Grayscale про запуск спотових ETH-ETF. Компанії в понеділок намагалися переконати SEC у відсутності ризиків запуску спотових ETF на другу найбільшу криптовалюту. Голова SEC, Гері Генслер у п'ятницю ухилявся від питання про позицію SEC щодо спотових ETH-ETF. Він заявив, що не хоче давати ранні оцінки для будь-якої з 10 заявок.


CBDC ще дуже далекі від втілення, — глава ФРС. Джером Пауелл на засіданні Банківського комітету Сенату зазначив, що впровадження CBDC — справа банківської системи. "Останнє, чого хотіла б ФРС — індивідуальні рахунки для всіх американців. Рахунки у ФРС є тільки в банків, і так буде й надалі". Додав, що людям не варто хвилюватися про CBDC, оскільки їх впровадження - це не справа найближчого майбутнього.


SEC закликає суддю назвати криптовалюту — цінними паперами. Комісія з цінних паперів у справі проти Coinbase, де криптобіржу звинувачують у продажі незареєстрованих цінних паперів, - звертає увагу судді на рішення у справі про інсайдерську торгівлю. Рішення, ухвалене в п'ятницю, свідчить, що подільники працівника Coinbase купували до лістингу на біржі інвестиційні контракти, тобто цінні папери. Однак суддя виніс рішення без обвинуваченого — він не з'явився до зали суду. Якщо суддя ухвалить рішення, що криптовалюти — акції, тоді вони підпадуть під регулювання SEC.


Сенат Аризони просуває інвестиції в криптоактиви для пенсійних фондів. 22 лютого Сенат ухвалив резолюцію, яка зобов'язує пенсійну систему штату подати звіт про доцільність, ризики та потенційні вигоди інвестицій у криптоактиви. У сенаті її ухвалили з голосами: 16 за | 13 проти, усі демократи проголосували проти. Зараз резолюція на розгляді в Палаті представників штату.


Tether заблокувала 4 рахунки на 21,2 млн USDT. У грудні Tether оголосила про те, що заморожуватиме рахунки підсанкційних осіб (з SDN списку). Раніше в жовтні 2023-го, компанія заморозила 32 рахунки з активами на 0,87 млн USDT, які були пов'язані з незаконною діяльністю в Ізраїлі та Україні. Загалом у чорному списку компанії — 1281 адреса з активами на 955 млн USDT. Tether станом на жовтень 2023-го співпрацювала з 31 країною по всьому світу в 19 юрисдикціях.


Європа

Лондонська біржа у Q2 2024 почне приймати заявки на лістинг криптопродуктів. Британський регулятор FCA заявив, що не перешкоджатиме лістингу криптопродуктів (ETNs) на Bitcoin і Ethereum для інституційних інвесторів.


Deutsche Börse запустила криптобіржу для інституційних клієнтів. Оператор Франкфуртської біржі, найбільшої в Німеччині, запустив Deutsche Börse Digital Exchange: спотова торгівля криптоактивами для інституційних клієнтів. Deutsche Börse управлятиме торговим майданчиком; депозитарні та розрахункові операції забезпечить дочірня Crypto Finance. Спочатку торгівля відбуватиметься на основі подання заявок від клієнтів (request for quote). Пізніше перейде до багатосторонньої торговельної системи, проте в компанії не вказали очікуваних термінів.


Азія. Південнокорейська податкова готує систему для відстеження криптотранзакцій. До 2025-го вони планують запустити платформу, яка збиратиме, аналізуватиме дані про криптотранзакції та перешкоджатиме податковим злочинам.

.




Сировинні

Газ

В понеділок, квітневі ф'ючерси на голландському хабі TTF подешевшали до $296 / тис. куб. м. (-7% за тиждень). Ціна на спотовому ринку знизилась до $296/тис. куб. м. (-7,9% за тиждень). Ціни на газ в Європі продовжують зниження через скорочення попиту на тлі теплої та вітряної погоди.


Відповідно до прогнозів синоптиків, цього тижня в Європейському регіоні очікується температура вища за сезонну норму, що відчутно зменшить попит на опалення. Водночас посилення вітру в північно-західній частині Європи зменшить попит на е/е з газових ТЕЦ, що в умовах значних запасів газу в ПСГ “штовхає” ціни донизу.


Станом на 9 березня сховища заповнені на 60,7% (~64 млрд м3) або -1,5 млрд м3 за тиждень проти -2 млрд м3 тижнем раніше, що вказує на сприятливий вплив потепління на загальний попит на газ в регіоні. За збереження поточних обсягів відбору газу до кінця опалювального сезону, перехідні залишки становитимуть понад 55 млрд м3.


Поряд з цим, часткове скорочення постачання з Норвегії втримало ціни від сильнішого спаду. Так, продуктивність газопереробного заводу Ніхамна в Норвегії наразі знижена на 24,8 млн м3 на добу через порушення роботи компресора.


Нафта

В понеділок ціна травневих контрактів Brent зменшилась до $81,7 за бар. (-1,9% за тиждень). Ціни на спотовому ринку також впали до $82,1 за бар. (-1,7% за тиждень).


Наразі залишається значна невизначеність щодо зміни відсоткової ставки у США, оскільки опубліковані минулої п'ятниці дані із заробітної плати у несільськогосподарському секторі вказали на те, що ситуація у сфері праці в країні залишається загалом стійкою. Це значною мірою стримуватиме ФРС від передчасного зменшення відсоткової ставки при стійкому зростанні. 


Поряд з цим, показник імпорту нафти Китаєм у січні-лютому становив всього 10,74 млн барелів на день (б/д) або +3,3% р-р , проте менше, ніж 11,39 млн б/д у грудні (-5,7%). Економіка Китаю перебуває у стані стагфляції: індекс промислових цін продовжує залишатися у негативній зоні з показником -2,7% (р-р) у порівнянні з попереднім місяцем, де він складав -2,5% (р-р).


Поряд з цим, Іран, після зменшення санкційного тиску, розпочав розробку двох великих нафтових ділянок сумарною потужністю 74 тис. б/д, що додатково підсилить пропозицію на ринку та стримуватиме зростання цін.






Агросировинні

Пшениця, кукурудза та соя

Спотова ціна на м’яку пшеницю на Чиказькій товарній біржі знизилась до 200 $/тонну (-6,9% за тиждень). Березневі ф’ючерси на Паризькій товарній біржі (на борошномельну пшеницю MATIF (№ 2) відновились до 213 $/тонну (+2,1% за тиждень). Ціна березневих ф’ючерсів на Чорноморську пшеницю фіксована, на рівні 275 $/тонну.


Американська кукурудза виросла на 5,1% за тиждень до 167 $/тонну (спот). Ціна на березневі ф’ючерси Чорноморської кукурудзи також зафіксована на рівні 228$/тонну. Спотова ціна сої зросла до 424 $/тонну (+3% за тиждень).


Ціни на кукурудзу та сою частково відновились після попереднього падіння  до трирічних мінімумів після публікації березневого звіту USDA, де було частково знижено оцінку врожаю сої у Бразилії та кінцевих світових запасів сої та кукурудзи у 2024/25 сезоні (МР). Водночас за прогнозом USDA, врожай сої в Бразилії становитиме близько 155 млн т (162 млн т у 2023-24 МР), що є вищим за середній рівень оцінок аналітиків з ринку - 153 млн т.


При цьому відмітимо, що тиск на ціни все ще залишається високим оскільки, в Аргентині зберігається сприятлива погода, що має дозволити фермерам зібрати рекордний врожай сої – 52,5 млн т, що на тлі скорочення попиту в Китаї (імпорт сої в січні-лютому 2024 року впав до 13, млн т або -8,8% р-р)  зберігатиме глобальну пропозицію на високому рівні.


Ціни на пшеницю впали на фоні новин про те, що минулого тижня Алжир закупив не менше 870 тис. т зерна, причому, як вважають трейдери, це дешева пшениця, виготовлена в Чорноморському регіоні за ціною $227-228/т з врахуванням фрахту (чиста ціна пшениці близько $190). Це ще раз підкреслило збереження жорсткої глобальної експортної конкуренції з боку постачання зерна з Чорного моря в умовах, коли ціни й так «на дні». Водночас за оцінками трейдерів, основні імпортери все ще очікують нижчих цін.


Додатковий тиск на ціни було здійснено після того, як Міністерство сільського господарства США заявило, що Китай скасував закупівлю американської м'якої червоної пшениці на 130 тис. т в четвер та ще 110 тис. т в п'ятницю.





Україна: Ринок праці





Україна: Енергетика






Україна: Нерухомість






Україна: Курс


Доступ до повної версії WEEKLY можна отримати за посиланням.

65 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page