top of page

Weekly #176 — 12.02.2024

Розділи


СВІТ


УКРАЇНА

Міжнародні ринки

США

Увага інвесторів буде прикована до статистики по зростанню цін. У вівторок будуть опубліковані дані по споживчій інфляції (очікування 2,9%, вперше з березня 2021-го), у середу — дані по зростання цін на імпорт та експорт, у п’ятницю — дані по інфляції цін виробників та інфляційні очікування від Мічиганського університету.




Ділова активність. Індекс ділової активності (PMI) для сектору послуг від ISM у січні зріс до 53,4 (вище 50 — розширення). Це на 1,4 вище за консенсус, і на 2,9 за рівень грудня. При цьому підіндекс зростання цін для сектору перевищив очікування в 56,5, — і склав 64, рекордний рівень з лютого 2023.


Акції. За останній тиждень індекс широкого ринку S&P500 зріс на 1,6%, NASDAQ-100 (виключені фінансові компанії) — підвищився на 1,6%, Dow Jones (30 найбільших компаній) — на 1,1%. Основа зростання індексу у 2024 — мегакорпорації MAGMAN (MSFT, APPL, GOOGL, META, AMZN, NVDA). Їх композитний результат — +12% з початку року, в той час як інші компанії зросли всього на 2%. Позитивні результати MAGMAN приховують фактичні результати широкого ринку. У Q4 2023 прибутки цих 6 компаній зросли на 65% (р-р), проти скорочення на 6% для інших 494 компаній.



Облігації. Дохідність 10Y облігацій залишилась незмінною — 4,16%. Імовірність зниження ставки на найближчому засіданні ФРС за останній місяць знизилась з 77% до 14%, згідно з ринком ф’ючерсів. В результаті короткостроковий тренд на зниження дохідностей по облігаціях, якщо не розвернувся, то призупинився.


Європа

Високопосадовці Європейського центрального банку (ЄЦБ) продовжують застерігати від передчасного зниження процентних ставок. Член Виконавчої ради Ізабель Шнабель звернула увагу на високі ціни на послуги, стійкий ринок праці та напади на судна в Червоному морі, що порушують ланцюги поставок.



Crypto Recap

Крипторинок піднісся після місяця затишшя. BTC уперше з 2021-го перевищив позначку в $50 тис. Схвалення спотових BTC-ETF починає відображатися в ціні. BTC за тиждень зріс на 17% до $50,2 тис., ETH — зріс на 12% до 2,6 тис. Продовжилися рекордні припливи на крипторинок — +1,1 млрд за тиждень, загалом від початку року приток склав $2,6 млрд. Відтоки з найбільшого BTC-ETF, GBTC сповільнилися. Якщо з 11 січня по 2 лютого інвестори вивели з нього $6 млрд, то відтік з 5 по 9 лютого не перевищував $110 млн щодня. Притоки в інші спотові ETF компенсують відтік з GBTC.






Джо Байден шукає підтримку у криптоаудиторії перед виборами. Поточний президент США опублікував у твіттері фотографію з "палаючими" очима: мем, який започаткували криптоентузіасти. Він означає, що людина виступає за BTC і планує тримати його до позначки в $100 тис. Аналогічні фото публікували генеральний директор Binance Чанпен Чжао, співзасновник Gemini Кемерон Вінклвосс, співзасновник Morgan Creek Digital Ентоні Помпліано, телеведучий Макс Кайзер, генеральний директор Tesla Ілон Маск, сенаторка від штату Вайомінг Синтія Ламміс.


Підпис до поста Джо Байдена: так, як ми й планували (Just like we drew it up). Можливо, натякаючи на роль США у створенні BTC. У березні 2023-го Джо викладав відео з чашкою з аналогічними "палаючими" очима.


Реєстратор доменів GoDaddy спільно з Ethereum Name Service об'єднують домени та блокчейн-гаманці. Ethereum Name Service (ENS) дає змогу пов'язати зрозумілі імена, як-от "name.eth" з адресами Ethereum. Аналогічно зв'язку доменів з IP адресами. Співпраця дасть змогу пов'язати домени, зареєстровані на GoDaddy, з ENS-сумісними гаманцями - отримувати крипто-платежі, без додаткових витрат або затрат ресурсів з боку користувачів.


Таїланд прибрав ПДВ для криптоброкерів і дилерів. З 1 січня Таїланд розширив список учасників, які платять 0% ПДВ з доходу від торгівлі криптоактивами. З ліцензованих криптобірж до брокерів і дилерів. Стандартна ставка ПДВ - 7%. Впроваджені пільги діють без кінцевої дати. 14 травня вони ж звільнили від ПДВ переказ інвестиційних токенів. Міністерство фінансів і їхні SEC розробляють правки в регуляціях, щоб інвестиційні токени відображали функції цінних паперів.


Філіппіни запустять оптовий CBDC у 2025-2026, без блокчейну. Глава ЦБ Філіппін, Елі Ремолона-молодший заявив, що планує випуск CBDC до кінця його терміну (2029). Вони роблять вибір на користь оптових CBDC, тому що вважають роздрібні - фактором, який посилить ризик банкінг рану (неконтрольованого виведення коштів з банківської системи в кризові періоди). У вересні 2022 року ЦБ планував протестувати блокчейн Hyperledger Fabric, однак тепер голова ЦБ заявив, що вони відмовляться від блокчейну: "Інші банки пробували блокчейн, і не досягли бажаних результатів". В основі CBDC вони планують використовувати платіжну систему країни Philippine Payment and Settlement System (PhilPaSSplus), яка, однак, буде доступна 24/7. Поточні випробування розрахунків на основі технології розподіленого реєстру за цінними паперами в Європі передбачають три різні сценарії. Лише один із них базується на блокчейні, і це єдине рішення, в якому залучено оптовий CBDC. Філіппіни хочуть використовувати CBDC для транскордонних платежів.


Китайські майнери переїжджають в Ефіопію через дешеву гідроелектроенергію. Два роки тому Китай заборонив майнінг, що змусило майнерів покинути країну. Ефіопія легалізувала майнінг у 2022-му, водночас досі зберігає заборону на трейдинг криптовалют. Китайські компанії брали участь у проєкті $4,8 млрд дамби, яка генеруватиме електроенергію для майнінгу. Дешева електроенергія в Африці може дати китайським майнерам можливість повернутися в конкуренцію з хабом у Техасі (25% світових потужностей). Ціна для майнерів становитиме 3,14 цента за кіловат е/е, проти 0,6 цента для домогосподарств. Це збігається із середніми витратами в Техасі, проте в Ефіопії прогнозують зниження ціни після того, як майнери під'єднаються безпосередньо до станцій. 92% встановленої потужності е/е в Ефіопії - від ГЕС.




Сировинні

Газ

В понеділок, березневі ф'ючерси на голландському хабі TTF впали до $309 / тис. куб. м. (-9,8% за тиждень). Ціна на спотовому ринку також впала до $307/тис. куб. м. (-9,1% за тиждень). Ціни на газ в Європі відчутно знизилися на тлі прогнозів теплішої погоди в регіоні та відновлення постачання норвезького газу після перебоїв минулого тижня.


Так, згідно з останніми прогнозами синоптиків плюсова температура спостерігатиметься до кінця лютого. Потім до кінця березня очікується нормальна сезонна температура. При цьому раніше прогнозувалася холодніша погода, що підсилює фактор поточного потепління.


За даними LSEG, експорт трубопроводами з Норвегії зріс на 2 млн м3 / добу - до 346 млн м3. Раніше обсяг постачання впав через перебої в роботі на переробному заводі в Ніхамні, де відбулося незаплановане відключення електроенергії, та призупинення видобутку на великому газовому родовищі Норвегії Troll.


Додатковий вплинуло на ціни і сповільнення промислової активності в світі та особливо в Єврозоні. За даними Управління енергетичної інформації (EIA), попит на газ у країнах Європи минулого року впав на 7% і став мінімальним із 1995 року. Станом на 10 лютого сховища заповнені на 67% (~70,6 млрд м3) або -2,2 млрд м3 за тиждень, що свідчить про продовження скорочення відбору порівняно з попередніми тижнями (~3,1 млрд м3).


Нафта

В понеділок ціна квітневих контрактів Brent продовжила ріст до $82 за бар. (+5,9% за тиждень). Ціни на спотовому ринку також зросли до $82,2 за бар. (+6,3% за тиждень). Ціни на нафту зросли після того, як Ізраїль відхилив пропозицію ХАМАС про тимчасове перемир’я та продовжив наступальну операцію в секторі Газа, що знову підсилило напругу на ринку, коли трейдери підвищили премію за ризик, пов'язаний з війною.


Відмітимо, що війна між Ізраїлем і ХАМАС була ключовою точкою підтримки цін на нафту в останні місяці, особливо коли трейдери почали оцінювати можливість збільшення перебоїв у світових постачаннях нафти через можливість розширення конфлікту в регіоні. Поряд з цим, солідарні з ХАМАС про-іранські угруповання хуситів продовжують напади у Червоному морі, що призвело до перебоїв у судноплавстві. Наразі ринок очікує на нові сигнали з регіону.


Поряд з цим ЗСУ продовжують завдавати удари по об'єктах нафтової інфраструктури РФ, що додатково підсилює напругу на ринку щодо збереження стабільності постачання.


При цьому, знижувальний тиск на котирування чинять побоювання щодо попиту, оскільки ФРС наразі не планує кроків з пом’якшення монетарної політики, до того часу, коли інфляція в США не збалансується на цільовому рівні 2% без ознак повторного прискорення.


У вівторок будуть опубліковані індекси споживчих цін США, а в середу — дані щодо інфляції у Великобританії та ВВП Єврозони, що визначатиме потенціал попиту на найближчий місяць.






Агросировинні

Пшениця, кукурудза та соя

Спотова ціна на м’яку пшеницю на Чиказькій товарній біржі впала до 223 $/тонну (-0,7% за тиждень). Березневі ф’ючерси на Паризькій товарній біржі (на борошномельну пшеницю MATIF (№ 2) знизились до 228 $/тонну (-1,3% за тиждень). Ціна лютневих ф’ючерсів на Чорноморську пшеницю залишається без мін, на рівні 280,5 $/тонну. Американська кукурудза впала на 1,8% за тиждень до 167 $/тонну (спот). Ціна на лютневі ф’ючерси Чорноморської кукурудзи залишається на рівні 224,3$/тонну. Спотова ціна сої зменшилась до 426 $/тонну (-0,5% за тиждень).



Ціни на пшеницю продовжують поступово падати на тлі посилення міжнародної конкуренції за експорт, після того, як ціна російської пшениці з 12,5% вмістом протеїну знову знизилась до 224 $/тонну (-1,8% за тиждень). Зауважимо, що російська пшениця для підтримання успішної конкуренції з ЄС історично торгується нижче на 5-15$ за французьку. При цьому, на початку року запаси пшениці у РФ оцінювались в рекордні 36,5 млн т (+1% р-р), що може говорити про можливість подальшого падіння ціни для пришвидшення реалізації залишків.


Поряд з цим, основні імпортери пшениці – країни Північної Африки, наразі дотримуються стриманої політики щодо нових покупок в очікуванні подальшого зниження.


Ціни на кукурудзу та сою зменшуються на тлі публікації лютневого звіту USDA, в якому перехідні запаси сої та кукурудзи продовжують залишатись на високому рівні. В результаті посуха в Південній Америці та часткове зниження прогнозу врожаю сої та кукурудзи в Бразилії майже не вплинуло на ринок, оскільки значна частина торішнього врожаю продовжує залишатись на складах фермерів.


Ринки зерна також зазнають тиску через сумніви щодо потенційного збільшення попиту зі сторони Китаю, який через нестійке економічне становище та слабкість місцевого тваринницького сектору, демонструє ознаки стагнації. Поряд з цим, очікується, що новорічні канікули в Китаї та деяких інших азійських країнах цього тижня додатково обмежать короткостроковий попит, що посилить тиск на ціни.





Україна: Курс

Динаміка офіційного курсу

Офіційний курс гривні минулого тижня (5-9 лютого) залишався без змін. На початку поточного тижня (11-12 лютого) курс долара виріс із 37,57 до 37,90 UAH/USD (на 13.02). Євро за цей період ослаб з 40,88 до 40,81 UAH/EUR.


Міжбанк. Продаж валюти клієнтами банків продовжував перевищувати обсяги купівлі. Сальдо торгів клієнтів банків залишилося на рівні попереднього тижня (+$33 млн/добу протягом 5-8 лютого). Як попит так і пропозиція залишились на рівні $219 млн /добу та $252 млн/добу відповідно. Інтервенції Національного банку за 5-9 лютого продовжили зниження. Так, протягом цього періоду чистий продаж регулятором становив $200 млн ($224 і $421 млн у попередні 2 тижні відповідно).


12 лютого ослаблення курсу на міжбанку тривало протягом усієї сесії. На кінець торгового дня курс перетнув позначку 38,0 (при цьому середній курс зберігся на рівні 37,90).


Одним з факторів, що відновив свій вплив на імпортерів стало повторне блокування на українсько-польському кордоні з боку польських фермерів. Так, найбільше це блокування вплинуло на великі пункти пропуску, такі як «Ягодин–Дорогуськ» і «Рава-Руська – Хребенне». Як і попереднього разу, дане блокування в першу чергу вплине на скорочення обсягу імпорту.


Водночас, 7-9 лютого відновився відтік готівки з банківської системи. Опитані нами оператори ринку вказують на ризики переведення збережень з банківських рахунків у готівкову валюту (після голосування законопроекту про посилення мобілізації 7-го лютого, який передбачає можливість блокування банківських рахунків при порушенні правил обліку).


Міжнародні резерви у січні

За перший місяць 2024 року міжнародні резерви України знизилися до рівня $38,5 млрд (-$2 млрд відносно рівня грудня), що забезпечує 5,1 місяці покриття майбутнього імпорту. Основною причина – це високий рівень валютних інтервенцій (переважно в першій половині місяця) при майже відсутньому міжнародному фінансуванні.


Так протягом січня 2024 року чистий продаж валюти склав $2,5 млрд ($3,6 млрд у грудні). Сумарні залучення за цей період склали $0,9 млрд, з яких на валютні ОВДП припадало $0,5 млрд, решта – на позикові та грантові кошти від Японії через Світовий банк. При цьому, на обслуговування та погашення державного боргу припадало $0,44 млрд (з яких $0,37 на валютні ОВДП). Додатково, внаслідок переоцінки, вартість резервів зросла на $0,1 млрд.


Відмітимо, що 12 лютого було узгоджено використання доходів від заморожених російських активів, а саме їх окремий облік та заборону розпорядження. Відтак дані кошти в перспективі, можуть слугувати джерелом внесків до Фонду для України через бюджет ЄС. Разом з тим, ризик подальшого перенесення прийняття пакету допомоги зі сторони США залишається високим. Так, на погодження Сенатом щодо припинення дебатів відносно законопроекту, його подальше прийняття (особливо з боку Палати представників) залишається ускладненим.


Готівковий ринок

Гривня на готівковому ринку ослабла більшою мірою ніж котирування на міжбанку. Так, за минулий тиждень курс долара на готівковому ринку зріс на 18 к. із 37,94-38,04 на 5 лютого до 37,13-38,22 на 12 лютого. При цьому, основний етап зростання курсу припав на кінець тижня 9-11 лютого.


Разом з тим, протягом 5-8 лютого чиста купівля готівкової валюти населенням ($161 млн) була нижчою за аналогічний показник попереднього тижня ($175 млн). Відтак, ріст курсу наприкінці тижня може пояснюватися як зростанням курсу на міжбанку протягом 9 лютого, так і ростом попиту на валюту серед населення, пов’язане зі зростанням невизначеності у зв’язку з політичними причинами.


Динаміка готівкового курсу протягом 12 лютого була в основному зумовлена стрибком курс на міжбанку, і зростала синхронно протягом усієї доби досягнувши рівня 37,19-38,29 на кінець дня.


Безготівковий сегмент (населення, в межах дозволених лімітів)

Середній курс безготівкового продажу валюти за період 5–12 лютого зріс більше ніж на готівковому ринку - на 25 к. Середній курс за конвертаційними депозитами з урахуванням комісій станом на 12 лютого становив 38,23 UAH/USD фактично зрівнявшись із готівковим, а середній курс продажу валюти (в ліміті 50 тис. грн) знаходився на рівні 38,15 UAH/USD (38,35 UAH/USD з урахуванням комісій). Обсяг купівлі безготівкової валюти населенням виріс до $94 млн за період 5-8 лютого (з $89 млн 29 січня - 1 лютого). Разом з тим, вищий фактичний рівень курсу на безготівковому та готівковому ринках буде додатково тиснути на останній.


USDT

Станом на 12 лютого курс обміну готівкового долара в безготівковий USDT (Київ) знизився до 1,027 (-0,001) для TRC20 та до 1,026 (-0,003) для ERC20. Курс обміну для TRC20 та ERC20 в готівковий долар знизився 1,006 (-0,003) для TRC20 та ERC20.


Євро

Курс євро відносно долара зазнав відскоку до 1,0771 USD/EUR (+0,28% в порівнянні з 1,0741 на 29.01), фактично євро укріплявся протягом минулого тижня після суттєвого його ослаблення. Разом з тим, динаміка даної пари цього тижня зумовлюватиметеся такими показниками як ІСЦ за січень у США, який вплине на оцінку того, наскільки добре дезінфляційний тренд транслювався на 2024 рік, а також оцінки росту ВВП Єврозони у 4 кварталі 2023.


На внутрішньому готівковому ринку євро паралельно укріпився, із 41,25-41,45 UAH/EUR на 5 лютого до 41,35-41,52 UAH/EUR на 12 лютого.


Інфляція у січні

Індекс споживчих цін у січні 2024 року становив 4,7% рік до року (5,1% у грудні), фактично нижче рівня таргета у 5%. Більш того, фактичне зниження інфляції було сильнішим ніж прогнозував НБУ в Інфляційному звіті. При цьому базовий ІСЦ сповільнився паралельно – до рівня 4,6% (4,9% у грудні). Подорожчання оброблених продовольчих товарів сповільнилось до 5,5% р-р (5,9% р-р минулого місяця), на непродовольчі товари ціни знизились на 0,2% (0,1% у грудні), а на послуги зросли на 10,1% (10,7% у грудні) у річному вимірі. Фактично суттєвого росту відносно попереднього місяця не спостерігалось за жодною із категорій ІСЦ (зростання відбулося тільки послугами охорони здоров’я на +0,1 в.п. до грудня), за рештою відбулося часткове сповільнення. Суттєвого сповільнення зазнали транспорт до 1,7% р-р (-1,5 в.п. до грудня) та зв’язок 0,5 % р-р (-1 в.п.).



Україна: Ринок праці





Україна: Енергетика






Україна: Нерухомість





65 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page