top of page

Weekly #175 — 05.02.2024

Розділи


СВІТ


УКРАЇНА

Міжнародні ринки

США

Ділова активність. Кількість зайнятих у січні зросла на 353 тис., проти очікуваних 187 тис., що ще раз знизило шанс скорочення ставок на найближчому засіданні. Індекс настроїв споживачів від Мічиганського університету у січні зріс з 69,7 до 79. Заробітна плата у січні зросла на 0,6% (м-м), проти очікуваних 0,3%, і проти споживчої інфляції у 0,3%. Індекс ділової активності для виробничого сектору у січні з негативних 47,9 у грудні зріс до 50,7, на 0,4 вище очікувань. Проте обсяг промислових замовлень у грудні зріс лише на 0,2% (м-м), після +2,6% у листопаді.



Акції. За останній тиждень індекс широкого ринку S&P500 зріс на 0,5%, NASDAQ-100 (виключені фінансові компанії) — підвищився на 0,2%, проте Dow Jones (30 найбільших компаній) — зріс на 0,3%. Індекси впали у середу на фоні негативних звітів Microsoft, Alphabet, та AMD. Проте зростання прибутків Amazon, Meta та Apple компенсували песимізм інвесторів. Капіталізація Meta за день продемонструвала рекордне зростання — +$200 млрд.


Облігації. Голова ФРС Джером Пауелл наголосив, що зниження ставки у березні — малоймовірно. Зазначив ризик того, що інфляція досі не у цільовому діапазоні, і що позитивні дані останніх 6 місяців можуть бути оманливими. Після заяви інвестори розпродавали облігації, через те, що зниження у березні було враховано у ціні. OECD презентували оновлені економічні прогнози: згодні з Джеромом, щодо підвищення ставки у березні, але перенесли очікування першого зниження з другого півріччя (прогноз за листопад) на другий квартал, прогноз росту ВВП США у 2024 був покращений на 60 б.п. до 2,1%. Дохідності 10Y облігацій після локального мінімуму 2 лютого у 3,83% зросли до 4,16%, рекорду з 24 січня.


Політика. США завдали удару по об'єктах Хуситів у Іраку і Сирії, у відповідь на вбивство 3 американських солдатів у Йордані. Сумісно з Британією уразили об'єкти у Йордані. FT зазначили, що Іран обходив санкції за допомогою британських Lloyds і Santander. У середу Сенат планує провести перше голосування по оновленому пакету міграційних обмежень і допомоги для України ($60 млрд). Трамп виступає проти пакета, вимагає розділити міграційні питання і захист в окремі пакети.


Китай

SSE Composite знизився на 6,3%. Китайський фондовий ринок окрім хиткого ринку нерухомості, та сповільнення економіки потерпає від очікувань наслідків зміни президента в США. Дональд Трамп заявив, що якщо його оберуть у листопаді — може ввести імпортні тарифи понад 60% на китайські товари. У 2018-му торговий дефіцит США у торгівлі з Китаєм зріс до рекордних $43 млрд у місяць. Після запровадження імпортних тарифів адміністрацією Трампа — він знизився $25 млрд у середньому по місяцю.


Європа

STOXX600 знизився на 0,2%. Споживча інфляція у єврозоні у січні склала 2,8% (р-р), проти 2,9% у грудні.





Crypto Recap

Крипторинок закрився на мінорній ноті. Блакитні фішки показали кращі результати, ніж менші токени. Органічне охолодження після розпаленого ринку через спотові ETF, або вплив макросередовища: коментарі глави ФРС про поспішне зниження ставки, — не несуть високих ризиків для ринку. Цей тиждень був наповнений новинами про банкрутів FTX, Genesis (детальніше в огляді) і Celsius (почали виплати $3 млрд кредиторам). BTC за тиждень упав на 1,4% до $42,6 тис., ETH — незначно скоротився на 0,9%. Відтік із крипторинку замінили сильні притоки — +708 млн за тиждень (у т.ч. +703 млн у продукти BTC).





Ключові новини: FTX заявила, що виплатить усі зобов'язання, суд схвалив продаж їхньої нерухомості; Binance дозволила великим трейдерам тримати активи в незалежних банках; надлишкові резерви Tether зросли до $5,4 млрд після рекордного квартального прибутку в $2,9 млрд.


BINANCE. Криптобіржа дозволила великим трейдерам тримати активи не на гаманцях біржі, або в їхнього кастодіального партнера Ceffu, — а в незалежних банках, які доброзичливі до криптовалюти (як швейцарські Sygnum або FlowBank). Глава криптофірми, яку процитував FT, заявив, що віддає перевагу Швейцарським банкам — проти Binance. Нагадаємо, криптобіржа сплатила в листопаді штраф у $4,3 млрд у справі про шахрайство та відмивання коштів.


БАНКРУТСТВО FTX. FTX виплатить компенсацію постраждалим, припинить спроби відновлення роботи. Криптобіржа не знайшла партнера для фінансування повторного запуску. Їхній юрист заявив, що це мета, але поки що не гарантований результат. Грошові резерви FXT після продажу криптовалюти з активів зросли з $2,3 млрд у жовтні до $4,4 млрд. Суд штату Делавер схвалив продаж нерухомості, купленої керівництвом FTX на $222 млн на Багамах, у т. ч. пентхаус Сема Бенкмана-Фріда, який служив головним офісом FTX. Також будинок за $16 млн. Його Сем подарував батькові, який отримував від FTX зарплату в $200 тис. на рік. Для купівлі нерухомості частково використовувалися кошти клієнта. Effective Ventures повернуть FTX пожертвування в $26,8 млн.


TETHER (USDT). Прибуток Tether у Q4 2023 року склав $2,9 млрд за капіталізації Tether у $91,6 млрд. Близько $1 млрд згенерував дохід з американських трежеріс, інший прибуток - зростання вартості активів компанії в золоті та BTC. Обсяг "надлишкових" активів зріс до $5,4 млрд.


GEMINI VS GENESIS. Криптокредитор Genesis заплатить штраф у $21 млн. SEC звинуватила Genesis у тому, що їхній інструмент Gemini Earn: користувачі за надання активів отримували відсотковий дохід, — був незареєстрованими цінними паперами. На початку лютого 2024 року Genesis подала судовий запит на ліквідацію активів у фондах Grayscale на $1,6 млрд (у т.ч. $1,4 млрд у GBTC), у разі схвалення — додаткові продажі створять тиск на ціну BTC.


У січні 2023 року Genesis подала заяву про банкрутство. У лютому 2023 року Genesis погодилися повернути кредиторам 80% від вкладень, проте Gemini в липні 2023 року зажадала компенсацію від Genesis у розмірі $1,5 млрд, після того, як у травні Genesis пропустив виплату $0,6 млрд. Загальна заборгованість Genesis перевищує $3 млрд. У липні Gemini подали позов проти Genesis на $1,1 млрд. У вересні Genesis подали позов проти материнської компанії DCG за невиконання зобов'язань щодо погашення боргів. Цього ж місяця Bloomberg зазначили, що Gemini вивели з Genesis $282 млн за 3 місяці до блокування виведення коштів.

У жовтні 2023 року прокуратура США подала позов на $1 млрд проти і Gemini, і Genesis, звинувачуючи їх в обмані 230 тис. інвесторів. Gemini звинувачують у приховуванні інформації про високі ризики програми Genesis.


АРЕШТ BTC У ГЕРМАНІЇ. Німеччина заарештувала BTC на $2,1 млрд у платформи незаконного розповсюдження файлів з авторськими правами. Вона працювала з 2013 року. Обвинувачені в результаті спільної операції Німеччини, ФБР, і IT експертів — добровільно перевели BTC на офіційні гаманці представників.






Сировинні

Газ

В понеділок, березневі ф'ючерси на голландському хабі TTF залишаються на рівні $342 / тис. куб. м. (+0,8% за тиждень). Ціна на спотовому ринку також стала $338/тис. куб. м. (-0,4% за тиждень).


Стабільність цін пояснюється сильним вітром, який сприяє виробництву енергії з вітрових електростанцій та зменшує попит на газ як джерело генерації електроенергії. Також, помірна погода знижує потребу в опаленні, що також зменшує попит на газ. Проте, високі геополітичні ризики, особливо пов'язані з постачанням газу в Європу, продовжують впливати на ринок.


Так, з кінця минулого тижня в північно-західній частині Європи та Британії фіксується значне посилення вітру, який зберігатиметься протягом усього тижня. В результаті, ринок отримує більші обсяги е/е з ВЕС тим самим обмежуючи попит на генерацію з газових ТЕС. Поряд з цим, синоптики також прогнозуються відчутне потепління до середини наступного тижня, що додатково обмежуватиме попит на опалення.


Водночас Катар, один із найбільших у світі експортерів ЗПГ, повідомив кількох європейських споживачів про затримки танкерів у зв'язку зі зміною маршрутів логістики через атаки хуситських бойовиків в Червоному морі. Поряд з цим залишається фактор зупинки одного з терміналів на американському заводі ЗПГ у Фріпорті, що в сумі не дає можливості значному падінню ціни в умовах сприятливих погодних умов та збереження значних запасів газу в ПСГ Європи.


Станом на 3 лютого сховища заповнені на 69% (~73 млрд м3) або -3 млрд м3 за тиждень, що свідчить про продовження скорочення відбору порівняно з попередніми тижнями (~4 млрд м3).


Нафта

В понеділок ціна квітневих контрактів Brent знизилась до $77,4 за бар. (-6,1% за тиждень). Ціни на спотовому ринку знизились до $77,3 за бар. (-7,4% за тиждень). Ціни на нафту впали на тлі новин про можливу деескалацію між Ізраїлем та ХАМАС.


Так, 1 лютого, МЗС Катару повідомило про згоду Ізраїлю на припинення вогню в секторі Газа на умовах, погоджених на переговорах у Парижі. Поряд з цим, ХАМАС також дав свою першочергову згоду на припинення вогню та обмін заручниками. Однак у вихідні сутички між військами Ізраїлю та ХАМАС продовжились.


Проте ринок все ще оптимістично очікує на певну стабілізацію найближчим часом, оскільки потенційні перебої з постачаннями, спричинені конфліктом, були ключовим фактором підтримки цін на нафту з кінця минулого року.


Поряд з цим, глава ФРС Джером Пауелл в інтерв'ю CBS заявив про те, що центральний банк не планує знижувати процентну ставку у найближчій перспективі. Пауелл заявив, що ФРС шукатиме чіткіші ознаки послаблення інфляції та охолодження ринку праці, проте також натякнув, що найближче скорочення ставки можливе лише ближче до середини року. Відповідна заява значною мірою охолодила оптимістичні очікування ринку щодо початку пом’якшення монетарної політики уже з кінця Q1 2024 року та знову підсилила ризики сповільнення бізнес активності та зниження світового попиту на нафту.


Залізна руда

Лютневі ф’ючерси на залізну руду CFR China 62% зменшились до 128,6 $/тону (-4,9% за тиждень). На ринку металургії спостерігаємо 0,4% та 3,1% падіння цін на турецьку арматуру та китайську сталь ($615 та $550 за тону відповідно). Ціна американської сталі зросла до $967/ тону (+1,7% за тиждень).


Ціни на залізну руду впали на тлі посилення проблем в секторі нерухомості Китаю, на який приходиться більше третини попиту на сталь в країні. Нагадаємо, що минулого тижня суд Гонконгу ухвалив рішення щодо ліквідації обтяженого боргами гіганта нерухомості «China Evergrande Group», наслідки чого ринок все ще оцінює. Поряд з цим, Fitch Ratings заявило, що ліквідація Evergrande може мати значно масштабніші наслідки для інвестиційного клімату в секторі нерухомості ніж оцінюється наразі, зважаючи на не, що про проблеми компанії ринку було відомо давно.


Паралельно з цим, на сталеливарну промисловість Китаю посилюється урядовий тиск із метою обмеження виплавки та скорочення викидів CO2, особливо перед початком свят.


Водночас зауважимо, що після падіння китайських фондових бірж до п'ятирічного мінімуму у минулу п'ятницю влада країни пообіцяла відновити довіру інвесторів і стабілізувати ситуацію на ринку. В результаті, відповідні заходи з підтримки та стимулювання економіки також торкнуться сектору нерухомості та металургії, що все ще підтримує оптимізм та ціни на ринку.


Китай – найбільший імпортер залізної руди та виробник сталі у світі.






Агросировинні








Україна: Курс

Динаміка офіційного курсу

Офіційний курс гривні за останній тиждень показав незначне укріплення з 37,89 (30.01) до 37,55 UAH/USD (на 06.02). Євро за цей період відкотився з 41,00 до 40,37 UAH/EUR.


Міжбанк. Зберігається тренд збалансування попиту та пропозиції валюти, а відтак скорочення інтервенцій Національного банку для підтримки курсу. Так, за період 29.01-01.02 сальдо реалізації валюти клієнтами банків вперше з початку року було позитивним ($135 млн). Основний фактор – це зростання пропозиції валюти з боку клієнтів. За тиждень відбулося зростання із $206 млн/добу (22-26 січня) до $258 млн/добу (29 січня – 1 лютого). За аналогічний період купівля валюти виросла із $206 млн/добу до $224 млн/добу. Відмітимо, що за січень купівля валюти клієнтами банків перевищила продаж на $1,02 млрд.


Важливим фактором, що сприяє нарощенню пропозиції валюти є відновлення експорту морем. Так, за оперативними даними Мінекономіки, у січні 2023 року експорт у фізичному вираженні склав понад 12 млн тонн, значним чином наблизившись до довоєнного рівня (7,9 млн тонн у січні 2023 та 14,8 млн тонн у січні 2022 року). Морським шляхом, при цьому, було експортовано понад 8,7 млн тонн (4,5 млн тонн у січні 2023 та 11,7 млн тонн у січні 2022 року).


Позитивна динаміка експорту, також підсилена діями НБУ з обмежень щодо повернення валютної виручки аграріями (на рівні 90 днів) та сезонним попитом на гривню з боку експортерів (для закупівлі сировини).


Зазначимо, що історично у довоєнні 2018-2021 роки, лютий був місяцем позитивного платіжного балансу, коли обсяг пропозиції валюти суттєво перевищував попит, відтак НБУ скуповував надлишки валюти. Це було зумовлено конвертацією доходів експортерів для сплати податків, та закупівлі сировини та матеріалів. Відтак, із трендом відновлення експорту, тиск на ринок в лютому 2024 року може подальше послабитись.


В умовах збалансування ринку чистий продаж валюти Нацбанком за 29 січня – 2 лютого склав $224 млн, проти $421 млн та $531 млн у попередні два тижні. Сумарний обсяг інтервенцій за січень 2024 року склав близько $2,5 млрд, при цьому від партнерів було залучено $297 млн позики МБРР, близько $90 млн грантів від Японії також близько $0,5 млрд залучено внаслідок розміщення валютних ОВДП.


Важливим фактором, що впливає на валютний ринок в довгостроковій перспективі є ритмічність надходження допомоги від партнерів. Так, протягом останнього тижня в цьому напрямку було здійснено важливі зрушення, головним з яких стало погодження на засіданні Європейської ради 1 лютого пакета підтримки Ukraine Facility в €50 млрд, з яких €18 млрд припаде на 2024 рік. Остаточно деталі даного пакету мають затвердитись Європейською радою, Єврокомісією та Європарламентом. Разом з тим, за поточним планом транш в розмірі €4,5 мільярд очікується у березні 2024.


Інша важлива частина міжнародної підтримки – пакет допомоги від США поки залишається неприйнятим, разом з тим, за опублікованим 4 лютого законопроектом, розмір бюджетної підтримки було скорочено до $7,85 млрд (з $11,8 млрд), додатково на підтримку окремих секторів (такі як транспорт та енергетика) заплановано $1,58 млрд. Прийняття цього плану (разом планами від МВФ та ЄС) дозволить забезпечити сумарне покриття близько $32 млрд дефіциту держбюджету (із $41 млрд прогнозованого).


Готівковий ринок

Гривня на готівковому ринку продовжила укріплення синхронно офіційному курсу. Скорочення попиту на валюту з боку населення, яке зменшило купівлю готівкової валюти з $405 млн у період з 22 по 25 січня до $385 млн у період з 29 січня по 1 лютого, в поєднанні з достатньою пропозицією від банків та обмінних пунктів, сприяло більш швидкому зміцненню курсу на готівковому ринку порівняно з міжбанківським ринком.


Так, за тиждень, готівковий курс укріпився на понад 30 к, з 38,25-38,33 на 29 січня до 37,94-38,04 на 05 лютого. Відповідно, минулого тижня спред готівкового та офіційного курсу перебував на найнижчому з початку повномасштабного вторгнення рівні (в середньому 1,2%, а 31.01 знизився до 0,8%), станом на 05 лютого цей розрив становив 1,1%. Нагадаємо, що мінімізація розриву між готівковим та офіційним курсом та посилення зв’язку між даними сегментами є одним із напрямів політики НБУ, висвітленим у Стратегії (де порогове значення розриву курсів <5%).


Безготівковий сегмент (населення, в межах дозволених лімітів)

Середній курс безготівкового продажу валюти за період 29 січня – 5 лютого знизився на 25-30к. Середній курс за конвертаційними депозитами з урахуванням комісій станом на 5 лютого становив 38,00 UAH/USD, а середній курс продажу валюти (в ліміті 50 тис. грн) знаходився на рівні 37,95 UAH/USD (38,10 UAH/USD з урахуванням комісій). Обсяг купівлі безготівкової валюти населенням виріс до $89 млн за період 29 січня - 01 лютого (з $65 млн 22-25 січня), через сезонний чинник (конвертація заробітних плат на початку місяця) – так на 1 лютого припало $41 млн купівлі населенням.


USDT

Станом на 05 лютого курс обміну готівкового долара в безготівковий USDT (Київ) знизився до 1,028 (-0,002) для TRC20 та до 1,029 (-0,003) для ERC20. Курс обміну для TRC20 та ERC20 в готівковий долар знизився 1,009 (-0,006) для TRC20 та ERC20.


Євро

Курс євро відносно долара знизився до 1,0748 USD/EUR (-0,78% в порівнянні з 1,0833 на 29.01). Основа динаміки – зменшення очікувань ринком щодо початку циклу зниження ставок з боку ФРС. Так, Джером Павелл, Голова ФРС в інтерв’ю запевнив у необхідності додаткового часу для підтвердження зниження інфляції до 2%. При цьому макроекономічні показники, в США зберігають позитивний тренд, не зважаючи на високі ставки. Так, PMI у невиробничій сфері виріс у січні до 53,4 (прогноз 52, грудень 50,5). Динаміка ж росту зайнятості значно перевершила очікування – за січень у неаграрному секторі кількість нових вакансій зросла на 353 тисячі (прогноз 187 тисяч, у грудні 216 тисяч), що свідчить про перенос позитивного тренду і на 2024 рік.


На внутрішньому готівковому ринку євро ослаб, разом з тим меншою мірою ніж долар з урахуванням динаміки пари EUR/USD, що було зумовлено додатковою премією за ризик з боку обмінників у зв’язку із волатильністю пари EUR/USD. Так на внутрішньому ринку гривня укріпилась із 41,69-41,85 UAH/EUR на 29.01 до 41,25-41,45 UAH/EUR на 05.02.




Україна: Ринок праці





Україна: Енергетика






Україна: Нерухомість





123 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page