top of page

Огляд валютного ринку 14-21 серпня

Обновлено: 26 окт. 2023 г.

Офіційний курс гривні залишається фіксованим на рівні 36,57 UAH/USD. На готівковому ринку долар за останній тиждень показав стрімке зростання з 37,45-37,55 до 38,15-38,30 (станом на початок 22.08) UAH/USD (+2%).


Джерело: minfin.com.ua

Джерело: НБУ, minfin.com.ua

Готівковий ринок

Основний фактор зростання курсу до 38,05-38,20 UAH/USD – це зміни в інфраструктурі готівкового ринку (переважно Київ). Так, спостерігається хвиля перевірок, яка супроводжується вилученням валюти з кас великих мереж обмінних пунктів. Також, 21-го серпня була відізвана ліценція у оператора, частка якого на ринку небанківських обмінних пунктів складала 10,7%. Послаблення конкуренції, при стабільному попиті на готівкову валюту, відповідно, відобразилось у зростанні курсу.


Основний фактор зростання курсу (за підсумками оцінок опитаних операторів ринку) – це спад пропозиції, внаслідок вилучення готівкової валюти у небанківських установ. Згідно даних валютного аукціону minfin.com.ua, кількість заявок на продаж з початку минулого тижня суттєво впала. Також впала кількість працюючих обмінних пунктів як у оптовому, так і у роздрібному сегменті ринку, після проведення перевірок та призупиненням роботи частини з них. Відмітимо, що зростання курсу відбувається при зниженні обсягу торгів готівковою валютою.


Також, 21-го серпня Національний банк відкликав ліцензію у однієї з найбільших мереж обмінних пунктів ТОВ «Фінод», яка налічувала понад 400 обмінних пунктів (близько 10,7% від загальної кількості небанківських пунктів обміну). Пошук дрібними операторами нових франчайзерів займе певну кількість часу, що додатково відобразиться у спаді пропозиції на ринку.


Водночас, попит на готівкову валюту в середині країни поступово зростає. Так, якщо у Q4 2022, завдяки конвертаційним депозитам, різниця між сукупним зростанням готівкової валюти поза банками та зняттям готівкової валюти закордоном складала всього $148 млн/міс, то у Q1 та Q2 2023 вона зросла до $485 та $771 млн/міс відповідно. На наш погляд, різке зростання попиту на готівкову валюту пов’язано зі зменшенням спреду між офіційним та готівковим курсом. Це дозволило компаніям з гривневими залишками (оборотні кошти, нерозподілені дивіденди) направити вільну гривню у купівлю валюти з подальшим виведенням її закордон. Тобто спостерігається зміщення попиту з безготівкового(на якому наявні обмеження на рух капіталу) на готівковий сегмент.


Нагадаємо, за нашою оцінкою відкладений попит на валюту за статтями дивіденди та корпоративні кредити (тіло та відсотки) станом на червень складає від $3,6 млрд. Враховуючи, що через альтернативні інструменти дані кошти можуть виходити з України, на наш погляд, може бути доцільним запровадження спеціального податку на виведення валюти закордон (в розмірі втрат суб’єкта господарювання при використанні альтернативних інструментів).


Джерело: НБУ

Відмітимо, що зростання курсу на готівковому ринку частково відновило попит населення на «конвертаційні депозити». Так купівля безготівкової валюти населенням наприкінці минулого тижня зросла з $3,7-4 млн/добу в липні-серпні до $7-9 млн (на 17-18.08). Проте попит на «конвертаційні депозити» залишиться стабільним лише за умови суттєвого перевищення готівкового курсу над курсом в банках. Окрім того, попит на такі депозити стримується збереженням різних курсів на «нові» та «старі» долари (які банки тепер видають при отриманнів депозитів). Так, не зважаючи на посилення регуляції, проблема з різними курсами обміну на «новий» та «старий» долар зберігається. Ринкова різниця наразі складає 0,1-0,12 грн.

Курс конвертації по картках (продаж) залишається на рівні 37,40-37,50 UAH/USD. Ощадбанк минулого тижня підвищив курс конвертації по картках до середньо по ринку – 37,45 UAH/USD. Відмітимо, що наразі банки не є маркетмейкером на готівковому ринку. Відслідкувавши поведінку банків та небанківських установ за минулі два тижні ми спостерігаємо синхронних рух банків за небанківськими пунктами з лагом в декілька днів.


Станом на 22.08 курс обміну готівкового долара в безготівковий USDT (Київ) перебуває на рівні 1,0190 (-0,0006 за тиждень) та 1,0312 (+0,0099 за тиждень) для TRC20 та ERC20 відповідно.


Безготівковий сегмент (міжбанк)

14-18 серпня чистий продаж валюти Національним банком показав спад до $406 млн (проти $469 млн та $458 млн у попередні два тижні відповідно). Усього за 18 днів серпня чистий продаж валюти регулятором склав $1,2 млрд, тоді як в липні він перебував на рівні $1,93 млрд, разом з тим, середньоденний обсяг операцій зберігається на рівні минулого місяця.


Джерело: НБУ

Євро

Євро продовжило незначне ослаблення відносно долара, до 1,0891 EUR/USD (-0,13% в порівнянні з 1,0904 на 14.08). На внутрішньому готівковому ринку курс євро також зріс, проте значно меншою мірою. Курс як купівлі так і продажу виріс на 50 к, з 41,15-41,40 UAH/EUR станом на 07.08 до 41,65-41,90 UAH/EUR станом на початок 22.08.


Джерело: minfin.com.ua

Джерело: minfin.com.ua

60 просмотров0 комментариев
bottom of page