top of page

Огляд валютного ринку України

Обновлено: 6 февр. 2023 г.

Офіційний курс гривні залишається фіксованим на рівні 29,25 UAH/USD. На сегментах валютного ринку з вільним курсоутворенням курс гривні демонструє перші ознаки стабілізації / укріплення після девальваційного ралі у минулі два тижня. Так, на готівковому ринку курс зріс з 33,30/33,50 UAH/USD на початку травня до 37,20/38,40 UAH/USD (купівля/продаж) після 20-го травня.



Нагадаємо, 20 травня була опублікована постанова НБУ про зняття верхньої межі у 10% (від офіційного курсу 29,25 UAH/USD) при продажу готівкової валюти населенню, або проведенні операцій з картками, які передбачають конвертацію гривні у валюту (розрахунки закордоном). Що повинно було захистити банки від “карткового туризму” та мінімізувати інші схеми по виведенню валюти з системи за курсом нижчим, ніж на готівковому ринку.

Зокрема, представники НБУ аргументували це тим, що середньоденний обсяг операцій з картками закордоном виріс до $100 млн/день, що еквівалентно відпливу $3 млрд на місяць та перевищує обсяг товарного імпорту у квітні ($2,9 млрд).


Однак, внутрішня конкуренція на банківському ринку утримала пропоновані курси за операціями з картками майже на попередньому рівні: системного і відчутного підвищення банками курсу не відбулось. Найкращі умови зберегли банки з іноземним капіталом (курс проведення трансакцій 30,5-32,0 UAH/USD), на фоні стійкого переливу до них валютних вкладів з інших банків. Що стосується лідерів ринку за картками фізосіб, то Приватбанк та Монобанк наразі пропонують конвертацію гривні по 32,05 та 32,0 UAH/USD / 33,89 та 34,15 UAH/EUR відповідно.


При цьому, Національний банк зберігає намір підвищити офіційний обмінний курс з 29,25 UAH/USD до нового оптимального рівня, який буде врівноважувати валютний ринок. Одночасно з цим, буде дозволено вільний продаж валюти під некритичний імпорт.


Ми припускаємо, що перегляд курсу можливий після повернення податкового навантаження на імпорт: ПДВ та мита, від який були звільнені платники єдиного податку. Новий рівноважний курс, на наш погляд, може бути встановлений на рівні 32,5 UAH/USD (+/-0,5). Що дозволить на декілька місяців вирівняти дисбаланс між експортом та імпортом.


Так, зростання розриву між офіційним та готівковим курсом понад 10% протягом тривалого періоду може різко знизити обсяги експортної виручки, яка повертається в Україну. Найкритичніша ситуація з IT-експортом, який залишився стійким, не дивлячись на військові дії, однак чутливий до коливань у реальній оплаті праці.


Також, складною є ситуація з товарним експортом в ЄС: собівартість продукції зростає разом з доларом США (оскільки гривня прив'язана до долара, який активно зростає проти євро останні два місяці). Таким чином, наноситься суттєвий 9% удар по рентабельності всього експорту України до Європи.

Дійсно, значна кількість компаній малого/середнього бізнесу та тіньовий сегмент економіки наразі прив’язані до котирувань на сірому готівковому валютному ринку, який формує хибний орієнтир можливого встановлення курсу при поверненні до вільного міжбанку (однак, в перший час після завершення воєнного стану, збереження обмежень на рух капіталу).


Відмітимо, що ще у січні-лютому 2022 року обсяги торгів готівковою валютою складали в середньому всього $1,5 млрд на місяць, при $8,5-9,0 млрд торгів клієнтів банків на безготівковому сегменті.


Також, оператори тіньового сегменту валютного ринку повідомляють про спад активності у минулі два тижня. Населення зменшило обсяги як купівлі готівкової валюти, так і продажу. Ми припускаємо, що збереження банками попередніх обмінних курсів “притисне” готівковий валютний ринок у найближчі тижні. Самі ж оператори готівкового ринку пояснюють курсоутворення наступним чином: не як баланс ринку, а вартість формування пропозиції на Західній Україні (базово: вартість зняття готівкової валюти закордоном, конвертація злотий / румунський лей у євро, інші трансакційні витрати) + вартість подальшої інкасації по регіонам.


Водночас, завищена маржа готівкового ринку може подавлятись у майбутньому зловживаннями у купівлі валюти під оплату імпорту (за офіційним фіксованим валютним курсом), тому довгострокове збереження розриву у майже 30% між безготівковим та готівковим сегментами малоймовірне.


Що стосується депресивних настроїв на валютному ринку, то коригування офіційного обмінного курсу до 32,5 UAH/USD (для повернення стимулу експортерам повертати надходження в повному обсязі в Україну) та тимчасові готівкові валютні інтервенції зі сторони НБУ (або демпінг по операціям з готівковою валютою державними банками) в короткий термін урізали б попит на нелегальному сегменті валютного ринку. Відмітимо, що настрої населення на валютному ринку також можуть покращитись на фоні позитивних макрофакторів: Україна отримала транш макрофінансової допомоги від ЄС (€600 млн), ведеться діалог про надходження ще €9 млрд фінансування від ЄС на покриття дефіциту бюджету у травні-червні, та майже $9 млрд надходжень від США для фінансування державних витрат до вересня поточного року.


Готівковий ринок. Станом на 23 травня готівковий курс долара стабілізувався на рівні 37,0/37,50 UAH/USD.


Що стосується готівкового курсу євро, то останній виріс до 39,0/39,9 UAH/EUR. Так, пара EUR/USD за минулий тиждень показала відновлення з 1,04 до 1,07 EUR/USD. Детальний огляд та консенсус-прогноз пари EUR/USD у минулих двох випусках від 27 квітня та 4 травня.


Торги гривні до USDT, аналогічно готівковому ринку, показують зростання курсу до 35,70 UAH/USDT (проти 32,40-32,60 UAH/USDT ще у кінці квітня).








456 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page